Izvor:
26.06.2018 u 07:17
0

MINISTARKA SPOLJNIH POSLOVA BUGARSKE: Otvaranje dva nova poglavlja prestavlja veliki korak u procesu pristupanja Srbije EU!

Ministarka spoljnih poslova Bugarske Ekatarina Zaharijeva izjavila je da otvaranje dva nova poglavlja prestavlja veliki korak u procesu pristupanja Srbije EU.

– Ne sumnjam da će se proces proširenja za Srbiju odvijati glatko ukoliko se nastavi opredeljenost koju je pokazala ministraka Jadranka Joksimović – izjavila je Zaharijeva.

Ministarka spoljnih poslova Bugarske, zemlje koja predsedava Savetom EU, Ekatarina Zaharijeva pozdravila je otvarnje poglavlja 33 i 13 u pristupnim pregovorima Srbije i EU.

– Poglavlje posvećeno ribarstvu bavi se standardima i administrativnim kapacitetima koje Srbija mora da primeni kako bi razvila ribarski sektor u okvirmima EU, dok se finansijske i budžetske odredbe odnose na preduslove i proceduralna pravila o proračunu za budući doprinos Srbije EU budžetu – navela je Zaharijeva na konferenciji za novinare u Luksemburgu.

Ona je podsetila da će u skladu sa pregovarčkim okvirom brzina pristupnih pregovora Srbije nastaviti da zavisi od napretka prvenstveno u reformi oblasti vladavine prava i od normalizacije odnosa sa Prištinom. Povodom otvaranja dva nova poglavlja u Savetu EU kažu da je EU dobro proverila pripremljenost Srbije u oblasti ribarstva i finansijskih i budžetskih odredbi.

Navodi se da postoje dva prelazna merila za privremeno zatvaranje ovih poglavlja. Jedno se odnosi na akcioni plan koji će osigurati punu usklađenost Srbije EU zakonodavstvu u oblasti tržišta, akvakulture, skupljanja podataka i kontrolnih mera protiv nelegalnog ribolova.f Kada je reč o bužetskim i finansijskim odredbama, Srbija mora da jača administrativne kapacitete, uključujući i uspostavljanje koordinacione strukture, i usvoji akcioni plan kako bi se podrobno pripremila i uspostavila proceduralna pravila za tačno proračunavanje, prognoziranje, prikupljanje, plaćanje, kontrolu i izvešatavanje EU o svojim resursima, kada jednom postane članica EU.

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter