OKONČANI DEVETOMESEČNI NAPORI: Babiševa vlada dobila poverenje parlamenta!

 

 

 Češki parlament izglasao je poverenje rano jutros manjinskoj vladi Andreja Babiša, čime su okončani njegovi devetomesečni napori da obezbedi parlamentarnu većinu.

 Manjinska vlada Babišove stranke ANO i Socijaldemokratske stranke dobila je podršku skrajnute Komunističke partije, što je prvi put od pada komunističkog sistema u Čehoslovačkoj 1989. godine da komunisti dobiju politički glas. 

 Većina partija odbila je da sarađuju sa milijarderom Babišom, zbog optužbi za zloupotrebu od dva miliona evra subvencija Evropske unije pre 10 godina, a što je Babiš odbacio kao neosnovane optužbe. ANO partija odnela je pobedu na izborima u oktobru prošle godine, ali je njegovoj prvoj manjinskoj vladi izglasano nepoverenje u januaru.

 Vlada je rano jutros, posle 16 sati debate, uspela da osvoji 105 glasova od 196 prisutnih poslanika, čime je obezbedila mandat. Obraćajući se uoči debate, Babiš je rekao da će se njegova vlada fokusirati na investicije i održavanje javnih finansija, koji su bili u suficitu poslednjih godina usled perioda snažnog rasta. Takođe, češki premijer je rekao da će se založiti za jači glas u EU i da će da radi na jačanju bezbednosti i stavljanju imigranata pod kontrolu.

Na stotine demonstranata satima je protestovalo ispred parlamenta dok je trajala debata uoči glasanja o poverenju. Oni su uzvikivali slogane protiv Babiša i njegove manjinske vlade. U jednom trenutku je Babiš izašao pred demonstrante, ali se brzo vratio jer su na njega bacili flašu vode.

 

Izvor: Tanjug
Foto:  Youtube/Printscreen

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Utorak
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
14:00 Dnevnik
14:30 Posle ručka
16:30 Serija: Suze moje sestre
17:30 Telemaster
18:20 Kviz: Naslovna strana
18:55 Upoznajte parove
21:00 Provodadžija
22:00 Parovi - Parograf
02:30 Parovi - Live