Izvor:
12.07.2018 u 08:46
0

NADA POSTALA REALNOST: Trener i 12 tajlandskih dečaka proveli devet dana u tami uz meditaciju i kapi vode!

Grupa od 12 tajlandskih dečaka i njihov trener proveli su, pre dolaska spasilačkih timova, devet dana u tami pećine, pijući kapi vode sa zidova pećine, jedući komadiće rođendanskog kolača i uz meditacije preživljavali uz nadu da će biti pronađeni i spaseni.

Napor njihovog trenera, čiji je nadimak Ake, je ono što ih je održalo jakim i smirenim tokom 17 dana provedenih u poplavljenoj tajlandskoj pećini.

Ake je bivši budistički monah, te je u pećini učio dečake meditaciji kako bi se izborili sa stresnom situacijom.

Komandant tajlandskih Foka, kontra-admiral Arpakorn Jukongkaev rekao je da je Ake tehnike meditacije koristio ne samo da umiri dečake ali i da oni "što je manje moguće" koriste vazduh u pećini. Komandant Foka ispričao je da je "nada postala realnost" kada je krenulo uspešno spasavanje 12 dečaka i trenera iz pećine Tam Luang.

– Imali smo malu nadu da su možda živi ali smo to morali da uradimo, jednostavno smo morali da idemo napred – rekao je kontra-admiral.

Kontraadmiral je govorio i o Samanu Gunanu, roniocu koji je u akciji spasavanja izgubio život. Bio je u mornarici, ali je penzinisan nekoliko godina. Za spasilacku misiju prijavio se dobrovoljno. On je rekao da je misija bila veoma rizična jer je ronjenje bilo u uslovima u kojima niko ranije nije video.

Tokom akcije spasavanja poginuo je ronilac-volonter Saman Gunan, za kojeg je komandat Foka rekao da je veoma požrtvovan i da je njegova žrtva veoma časna.

– Ljudi na Tajlandu, a i širom sveta ga veoma poštuju. Mi nismo heroji. Radimo samo ono što je u našoj moći, ali jedna stvar koju ne možemo da uradimo je da izneverimo ljude – zaključio je Arpakorn Jukongkaev.

U trodnevnoj akciji spasavanja, najpre su u nedelju izvučena napolje četiri dečaka, potom u ponedeljak četiri i na kraju, u utorak, preostala četiri dečaka i njihov trener.

Svih 13 preživelih nalazi se u bolnici u gradu Čijang Raj pod nadzorom tima lekara i uspešno se oporavljaju.

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter