Izvor:
12.07.2018 u 09:03
0

MOŽE MU SE, A NIJE NI JEDINI: Tramp sa pola sata zakašnjenja stigao u sedište NATO!

Američki predsednik Donald Tramp stigao je u sedište NATO u Briselu, gde se održava drugi dan samita Alijanse, ali sa skoro pola sata zakašnjenja.

Na sastanak, kojem prisustvuje i Tramp, trebalo je da se stigne nekih deset minuta pre osam, ali je američki predsednik došao tek oko 9.15. Neki drugi učesnici nisu žurili, pa su došli i posle Trampa. Tramp će se, kako se očekuje, danas sastati sa liderima Azerbejdžana, Rumunije, Ukrajine i Gruzije, a potom putuje u London.

Drugog dana samita NATO u središtu pažnje će biti konflikt u Avganistanu, nakon prvog dana koji je bio "u znaku" Trampa i njegovih zahteva. Tramp je juče rekao liderima NATO da bi, umesto dosadašnjih dva odsto bruto domaćeg proizvoda, trebalo da za odbranu u okviru Alijanse izdvoje četiri odsto BDP svoje zemlje. Američki predsednik pritiska evropske zemlje da više ulažu u odbranu i kritikuje ih zbog trgovinskih sporazuma za koje kaže da su nepravedni prema SAD.

On je juče na Tviteru, dok je prisustvovao samitu NATO u Briselu, napisao da zemlje NATO moraju odmah da dva odsto svog BDP izdvoje za odbranu Alijanse, a to pitanje je vezao za trgovinu i energetiku.

– Kakva korist za NATO ako Nemačka plaća Rusiji milijarde dolara za gas i energetiku? SAD plaćaju za zaštitu Evrope, a onda gube milijarde na trgovinu. Svi moraju da plate dva odsto BDP odmah, a ne do 2025.- naveo je američki predsednik.

On je prvog dana samita uputio i oštre kritike Nemačkoj da je "zarobljenik" i "totalno zavisna" od Rusije, a zbog sporazuma o dovođenju ruskog gasa do Nemačke. Lideri će danas pokušati da "ostave iza sebe" zahteve američkog predsednika što se tiče izdvajanja za odbranu i fokusiraju se na okončanje sukoba u Avganistanu.

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter