Izvor:
12.07.2018 u 10:44
0

NATO pakt je u ozbiljnoj krizi: Amerika (ne)napušta Alijansu!

Američki predsednik Donald Tramp nije danas zapretio povlačenjem iz NATO, uprkos teškim rečima koje je uputio tokom samita NATO u Briselu saveznicima jer premalo troše na odbranu, rekla su danas dva izvora agenciji Rojters.

S druge strane, briselski portal "Politiko" je, pozivajući se na zvaničnike NATO i diplomate, naveo da je Tramp zapretio da će napustiti Alijansu te da će unilateralno voditi američku bezbednost, ako saveznici odmah ne ispune obećanje da će izdvajati više za odbranu.

Tramp je upozorio na "ogromne posledice" ako saveznici odmah ne počnu sa većom potrošnjom na odbranu.

Portparol Bele kuće saopštio je da će se Tramp obratiti novinarima nakon današnje sednice, drugog, završnog dana NATO samita u Briselu, prenela je britanska agencija.

Dvojica zvaničnika na samitu NATO u Briselu rekli su da Alijansa ima hitan sastanak zbog zahteva američkog predsednika da sve članice troše na odbranu dva odsto BDP.

Trampov krajnji zahtev je da se potrošnja poveća na četiri odsto BDP.

Tokom sednice iza zatvorenih vrata, zatraženo je od predstavnika zemalja koje nisu članice NATO – Ukrajine i Gruzije, da napuste sednicu kao i da svi u prostoriji svoje telefone iznesu napolje.

Na toj sednici je Tramp, kako su izvori rekli britanskoj agenciji, povisio ton i oštro kritikovao saveznike, naročito Nemačku, Belgiju i Španiju.

tanjug.rs
Foto: tanjug/printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter