Izvor:
11.10.2019 u 06:22
0

LEGENDA SRPSKOG POZORIŠTA: ANICA DOBRA iskreno o svom ŽIVOTU!

Glumica Anica Dobra u nastavku Diznijevog filma “Grdana – gospodarica zla” pozajmila glas kraljici Ingrid, koju u originalnoj verziji tumači Mišel Fajfer, a uskoro ćemo moći da je gledamo i kao forenzičarku Radu u nastavku serije "Ubice mog oca 4."

Da li ste gledali originalnu verziju i da li vam je nešto predstavljalo teškoću pri sinhronizaciji?

– Niti sam bila u prilici da pogledam film, niti je bilo toliko teških situacija u toku sinhronizacije! Mislim da, osim reditelja koji radi sinhronizaciju, nijedan glumac nije u mogućnosti da vidi ceo film, već samo svoje scene u kojima pozajmljuje glas. U zavisnosti od veličine uloge moguće je sklopiti priču, ali ne i uživati u pravom doživljaju celog filma. Scene koje mi gledamo u studiju su na malom ekranu, crno-bele, bez efekata i punoće. Magija se sklopi tek na kraju.

Vaše kolege tvrde da nimalo nije lako pozajmljivati glasove određenim junacima. Koji lik vam je dosad bio najteži za sinhronizaciju?

Nikad nije teško, samo izazovno. A što izazovnije, to bolje! Sinhronizacija podrazumeva posebnu vrstu tehnike i skidam kapu glumcima koji su vični tome i sa lakoćom, samo glasom, dočaravaju stanja, raspoloženja, čitave situacije. Takve glumce je fascinantno gledati dok rade, a ne samo slušati ih. Ja ne spadam u tu grupu, treba mi vremena da se zagrejem, uđem u štos i uhvatim karakter lika kome pozajmljujem glas. Onda nekako sve krene samo od sebe. Svojevremeno sam pozajmila glas ribici Dori, u filmu “U potrazi za Dori” i u fimu “Potraga za Nemom”. Dori mnogo dahće, smeje se, vrišti, zbunjeno uzdiše i izbacuje neke glasove i to je trebalo sve pohvatati! Taj lik baš volim. Čim pomislim na nju, odmah se nasmešim!

Nedavno ste završili i snimanje nastavka “Ubice mog oca 4”. Šta će se dešavati sa forenzičarkom Radom?

– E, to se i ja pitam! Osim što forenzičarku Radu u ovom nastavku upoznajemo malo sa privatne strane, u dilemi između želja i mogućnosti, ostaje ipak otvoreno šta će sa njom biti dalje i kakvu će ulogu imati do kraja. –

Nema vas puno u domaćim projektima. Zbog čega?

Ima me na sceni, bavim se pozorištem. To je trenutno verovatno jedino mesto gde se mogu naći dobri, jaki, interesantni i karakterni ženski likovi mojih godina.

Dosta radite za strano tržište?

– Sve je to isti posao, bez obzira gde se snima, na kom jeziku i za čije tržište. Sve je to deo jednog te istog puta i želje da se radi u kontinuitetu. Danas mnogi naši glumci rade u filmovima koji su koprodukcije, dakle, za strano tržište. Podrazumeva se da dobro govore neki strani jezik, što u moje vreme i nije bio slučaj. A takođe nije problem naći i pogledati bilo koji film, bilo čiji film, bilo gde. Treba samo imati vremena, jer postoji toliko toga snimljenog, da je nemoguće pohvatati sve. I nije svaki film vredan spominjanja, neki se zaborave brzo, a neki ostaju sveži i posle mnogo godina, iako su i jedni i drugi rađeni s istim entuzijazmom.

Kada ćemo vas ponovo videti i čuti na nekom koncertu?

– Pre neki dan sam bila u Novom Sadu, na otvaranju Doma kulture. Tema večeri je bila “Kako je propao rokenrol”, dakle, želja je bila da se vratimo u vreme snimanja tog filma, da povratimo taj senzibilitet, podsetimo se muzike iz tog vremena i setimo se kako smo se osećali dobro i slobodno. Nastupala sam sa Giletom iz “Električnog orgazma”, sa numerama iz filma “Crni bombarder”. U Srbiji postoji i Dečja filharmonija, sastavljena od neverovatno darovite dece koji su pravi majstori na svojim instrumentima. U decembru, pred kraj godine, oni će održati veliki koncert u Sava centru. Postoji ideja da i ja otpevam nešto. To bi za mene bila velika uživancija. Muzika pokreće publiku na drugačiji način nego pozorište, a to osetiti na sceni je velika privilegija.

Iako ste javna ličnost, nikada niste voleli da se eksponirate…

Ništa nije teško ako ste ono što jeste! A ja sam takva da volim svoj posao, ali i normalan život. I to ne iziskuje nikakav trud, to se samo nekako namesti. Moja pojavljivanja u javnosti nisu ni česta, ni retka, rekla bih da je taman kako treba. Da mogu da živim život punim plućima.

glossy.espreso.rs
Foto: instagram/printscreen/anicadobra/

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter