Izvor:
05.03.2018 u 14:32
0

ZAVRŠENA 90. DODELA OSKARA: 4 zlatne statue za film „Oblik vode“! (VIDEO)

Fim "Oblik vode" imao je ukupno 13 nominacija na jubilarnoj 90. dodeli Oskara i bio je ovogodišnji favoriti.

Jubilarna 90. dodela Oskara bila je, kao i prošle godine, održana u Dolbi teatru u Los Anđelesu, a veče u znaku najprestižnijih filmskih nagrada okupilo je najveće holivudske zvezde koje su već prodefilovale crvenim tepihom. Najboljim filmom proglašen je "Oblik vode", najbolja ženska glavna uloga pripala je Frensis Makdormand, dok je Oskara za najbolju mušku glavnu ulogu dobio Geri Oldman koji je sada i konačno osvojio zlatnu statuu.

Domaćin 90. dodele Oskara bio je, kao i prošle godine, popularni televizijski voditelj Džimi Kimel, koji je na samom početku ceremonije obećao da se neće ponoviti kiks sa prošlogodišnje dodele Oskara i filmom "La La Land".

05.40 – Poslednja nagrada večeri i ono što su svi nestrpljivo čekali nepuna četiri sata, koliko je trajala svečana ceremonija filmskih nagrada, jeste proglašenje najboljeg filma!

Glumačke zvezde Fej Danavej i Voren Biti proglasili su dobitnika ove prestižne nagrade, našalivši se kako se iste greške ne ponavljaju dva puta (aludirajući na prošlogodišnji skandal sa filmom "La La Land").

Čuveni Oskar je otišao meksičkom reditelju Gljermu del Toru za ostvarenje "Oblik vode" (The Shape of Water).

– Mislio sam da se ovo nikad neće dogoditi, ali, eto, dogodilo se. I želim da kažem da svi vi koji sanjate, da slobodno nogom probijete ta vrata i dođete na pozornicu kao ja – istakao je Giljermo ispraćen gromoglasnim aplauzom.

Film "Oblik vode" imao je ukupno 13 nominacija. Osvojio je 4 Oskara; za najbolju scenografiju, najbolju režiju, najbolju originalnu muziku i na kraju – za najbolji film. I da, ovoga puta nije bilo greške!

05.30 – Sjajne Dženifer Lorens i Džodi Foster prezentovale su nominacije za najbolju glavnu žensku ulogu, koja je dodeljena Frensis Makdormand za ulogu u filmu "Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju".

Frensis je u svom govoru pozvala sve prisutne nominovane žene da ustanu, zbog čega je dobila aplauz koji se orio Dolbi teatrom.

– Svi imamo neku priču koju želimo da ispričamo, ali i projekte koje želimo da ostvarimo. Ali, nemojmo da pričamo o tome na žurki posle ovog, već nas zovite u vašu kancelariju. Imam dve reči za vas, inkluzija i ravnopravnost – istakla je ovogodišnja Oskarovka, kojoj je ovo inače drugi Oskar (prvi je dobila za ulogu u filmu "Fargo").

05.15 – Giljermo del Toro osvojio je nagradu za najboljeg reditelja i konačno prvu statuu za "Oblik vode", koju je proglasila prošlogodišnja dobitnica Oskara Ema Stoun.

05.22 – Nagradu za najbolju glavnu mušku ulogu prezentovale su holivudske dive Džejn Fonda i Helen Miren, a Oskara je kući konačno poneo Geri Oldman za ulogu u filmu "Najmračniji čas".

– Želim da se zahvalim svima. Dugo sam u Americi. Tu je moj dom, moj život, moja porodica, a sada i Oskar. Vi ste mi pomogli da ovaj san oživi – izjavio je Odlman i zahvalio se potom i supruzi Žizel, ali i majci za koju je naglasio da je "starija od Oskara", a potom joj poručio: "Stavi vodu za čaj, donosim Oskara kući!".

05.00 – Legendarni Kristofer Voken proglasio je pobednika za najbolju originalnu muziku, koju je komponovao Aleksandre Depla za film "Oblik vode", koji je inače i bio ovogodišnji favorit. Najbolja originalna pesma je "Remember me" iz animiranog ostvarenja "Koko".

04.45 – Sandra Bulok prezentovala je nominacije za najbolju fotografiju, a pre toga se našalila sa publikom kako joj je potrebno slabije osvetljenje na bini da bi "izgledala mlađe".

Na kraju, Oskar za najbolju fotografiju je otišao filmu "Blade Runner 20149", što je posle 14 nominacija prvi Oskar za Rodžera Dikinsa.

04.35 – Najprestižniju zlatnu statuu za najbolji adaptirani scenario primio je Džejms Ajvori za dramu "Zovi me svojim imenom".

Čast da najavi nominacije za najbolji originalni scenario pripala je jednoj od najvećih holivudskih zvezda, Oskarovki Nikol Kidman, koja je pri izlasku na binu dobila gromoglasan aplauz. Oskar je otišao u ruke Džordanu Pilu za debitantsko ostvarenje "Beži!".

04.15 – Oskar za najbolji kratki dokumentarni film osvojio je "Raj je saobraćajna gužva na putu 405" reditelja Franka Stifela, dok je u kategoriji najbolji kratki igrani film prestižnu nagradu osvojilo ostvarenje "Tiho dete".

04.05 – Iznenađenje za sve na samoj polovini ceremonije! Džimi Kimel upao je u obližnju bioskopsku salu i oduševio sve na projekciji filma "A Wrinkle in a Time", a jednom od prisutnih u sali pripala je čast da u lajv prenosu najavi sledeće prezentere. Za to vreme glumci su u Dolbi teatru delili gricklice i hot-dogove.

– Jednog trenutka gledate film, a sledećeg ste pred milionima gledalaca – rekao je ushićeni muškarac iz publike kojeg je Kimel izabrao da pročita naredne nominacije.

03.54 – Sjajni oskarovac Metju Mekonahi impresivnim je uvodnim govorom o svetu filma i "najvećoj iluziji i varki za oči" koju montaža načini neverovatnom, najavio nominacije za najbolju montažu.

Oskar je otišao u ruke filmu "Dankirk", a nagradu za najbolje vizuelne efekte dobila je ekipa filma "Blade Runner 2049".

03.41 – "Živela Južna Amerika!" – Oskar za najbolji animirani dugometražni film odlazi filmu "Koko", dok je za kratki animirani film Oskara dobio film "Draga košarko", a preuzeli su ga NBA legenda Kobi Brajant i Glen Kin.

Legendarni Kobi je inače koautor filma, pa je bilo i za očekivati da će se i on popeti na impozantnu binu i stati pred publiku.

02.30 – Oskara za najbolju žensku sporednu ulogu osvojila je Alison Dženi, kojoj je ovo ujedno i prvi Oskar u karijeri.

– Nemam kome da se zahvalim. Sve sam sama stekla – našalila se glumica i izazvala smeh u sali.

03.13 – Čileanski film "Fantastična žena" u režiji Sebastijana Lelia dobio je najgradu za najbolji film van engleskog govornog područja.

02.44 – Najboljim dugometražnim dokumentarcem proglašen je Netfliksov "Ikar" reditelja Brajana Fogera.

02.30 – Oskar za šminku i frizure dodeljen je ekipi filma "Najmračniji čas" koja je Gerija Oldmana pretvorila u Vinstona Čerčila. Mark Bridžis dobio je zlatnu statuetu za najbolji kostim u filmu "Fantomska nit".

02.20 – Prva nominacija je za najbolju sporednu mušku ulogu, a Oskar je prvi put otišao u ruke Sema Rokvela za ulogu u flmu "Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju". Ovaj film večeras ima sedam nominacija, a glumcu je nagradu dodelila Viola Dejvis.

02.05 – Ceremonija je počela!

– Hvala svima što ste me pozvali. Velika mi je čast – pozdravio je domaćin Džimi Kimel publiku i podsetio na prošlogodišnji peh u samoj završnici dodele Oskara, te naglasio da se to ove večeri to nikako neće ponoviti.

Ove godine je prvi put u istoriji žena nominovana za najbolju fotografiju, najavio je Kimel, a zatim predstavio i ostale nominovane.

Najviše nominacija (ukupno 13) imao je film Giljerma del Tora "Oblik vode", sa osam nominacija sledio ga je film "Dunkirk" Kristofera Nolana, a sedam nominacija osvojio je film Martina Mekdonea "Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju".

Zvezde Holivuda nosile su narandžaste bedževe kao simbol otpora oružanom nasilju, u znak podsećanja na nedavne školske pucnjave na Floridi i širom zemlje.

Telegraf
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter