2°C

Beograd

Ovo vam je trebalo: REŠITE SE BRZO UPALE MIŠIĆA POSLE TRENINGA!

Sigurno ste bar jednom imali upalu mišića nakon napornijeg treninga.

Ukoliko ste nakon treninga jedva uspeli da se spustite niz stepenice ili ste treningom napravili "masakr" nad stomakom i sledećeg jutra jedva ustali iz ležećeg položaja – jasno je da imate upalu mišića.

Upala mišića je potpuno prirodna stvar. Kada preterate sa treningom, mišićima je potrebna regeneracija. Upala mišića može da traje od 48 do 72 sata nakon treninga.

Danas smo svedoci prekomerne upotrebe analgetika i ljudi nakon treninga često posežu za pilulama (ibuprofen, aspirin, itd.) što je kontraproduktivno u odnosu na hipertrofiju mišića. Šta onda možemo da uradimo i smanjimo upalu?

Jedna od strategija za brz oporavak je stavljanje hladnih obloga na upaljena područja. Na duge staze ipak možemo rešiti simptome upale određenom hranom.

Ananas sadrži enzim bromelain i smanjuje bolove u mišićima. Jabuke i trešnje su korisne zbog bioflavonoida, naročito kvercetina koji je koristan i pomaže oporavku nakon treninga. Papaja je odlična jer sadrži enzime koji pomažu da se mišići regenerišu. Takođe, možete konzumirati namirnice koje sprečavaju upalu mišića - đumbir, spanać i razne začine, kao što je kurkuma. Da biste smanjili upalu koristite vitamine i minerale, a pre svega magnezijum, melatonin, vitamin D3 i cink. Soja takođe stimuliše cirkulaciju krvi, što je važno za oporavak mišića.

Na sledećem treningu smanjite intenzitet vežbanja i izbegavajte vežbe koje će dodatno iritirati upaljene mišiće.

Izvor: zenskimagazin.rs
Foto: Pixabay

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar