11°C

Beograd

OČISTITE SVOJA CREVA: Recite NE kolitisu, a evo i KAKO!

Kolitis je iritacija ili upala debelog creva koja je uzrokovana virusnom infekcijom, parazitima ili trovanjem hranom. Ova bolest može biti povezana sa poremećajem cirkulacije, efektima zračenja itd.

U zavisnosti od uzroka, kolitis delimo na:

Akutni - ne traje dugo; da bi se izlečilo dovoljo je da izlečite infekciju koja je uzrokovala kolitis.

Hronični kolitis: zahteva detaljan tretman i dugo lečenje. Važno je dobiti dobru dijagnozu i lečiti ga zavisnosti od ozbiljnosti problema.

Simptomi kolitisa: Bol i oticanje abdomena; krv u stolici; dehidracija; proliv; vrućina; nadutost i glasno krčenje stomaka; gubitak apetita; gubitak težine; depresija; hladnoća; grčevi u stomaku...

U slučaju akutnog kolitisa, većina simptoma se može ukloniti prirodnim lekovima.

Seme lana

Laneno seme sadrži mnoga vlakna, omega 3 masne kiseline, vitamine i minerale koji poboljšavaju funkciju creva i obnavljaju debelo crevo koje je patilo od kolitisa.

Primena: Uveče stavite kašiku lanenog semena u čašu vode. Ostavite 12h, a ujutru tu vodu popijte.

Banana

Ovo voće je idealno za lečenje kolitisa, jer ima blago laksativno dejstvo, lako se probavlja i ubrzava proces popravljanja oštećenih tkiva.

Primena: jedite od 1 do 2 banane dnevno, najbolje u kombinaciji sa jogurtom. Ova kombinacija ima probiotike koji obnavljaju crevnu mikrofloru.

Čaj od kamilice

Čaj od kamilice je poznat po svom smirujućem dejstvu na stomak. Ovaj čaj ima i anti -inflamatorni efekat, pomaže u smanjenju upale creva.

Primena: Stavite u šolju vrele vode dve kašike cvetova kamilice, ostavite da odstoji 10 minuta, pa čaj procedite i popijte.

Šargarepa

Ovo povrće ima antiflamatorno dejstvo i prestavlja jedan od najboljih lekova za kolitis.

Primena: Iscedite sok od 1 šargarepe, razblažite sa malo vode pa popijte svaki dan po 1 čašu.

Stil
Foto:Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar