10°C

Beograd

Krastavac kao moćan lek: Čuva srce, jača kosti i reguliše hormone!

Krastavac zbog sastojaka koji spada među najkorisnije namirnice za čovekovo zdravljeOd davnina je poznat po dobrim svojstima, a u Indiji koristi u tradicionalnoj medicini.Zdravstvene blagodeti koje donosi krastavac su višestruke.


Pozitivno utiče na neurološki sistem


Prirodni spoj fizetin koji sadrži krastavac pozitivno utiče na zdravlje mozga. Osim toga, sadrži i fosfor koji je štiti organizam od kognitivnih bolesti.


Pomaže kod mršavljenja
Sadrže visok udeo i stvaraju osećaj sitosti, te je lakše kontrolisati nepotreban unos kalorija i prejedanje. Nema masnoća i niskokaloričan je, čime je odličan saveznik vitke linije.

Reguliše probavu
Dijetalna vlakna i velika količina vode koje nose u sebi efikasni su u borbi sa zatvorom. Vitamini u krastavcima poboljšavaju rad probave i rad creva.

Hidrira organizam
Krastavac sadrži 95 odsto vode, hidrira organizam i osigurava mu dovoljnu količinu tečnosti, posebno tokom leta.

Koža je mekša i sjajnija
Osim što hidrira, pozitivno utiče na zdravlje organizma, dobar je i za kožu. Sadrži i vitamine B i C i cink koji su ključni za lepu i zdravu kožu.Krastavci sadrže i kofeinsku kiselinu koja se bori s iritacijom i upalom kože i hranjive materije koje pomažu u borbi protiv starenja kože.


Ubrzava rast kose
Sadrži vitamin B koji je odličan za zdravlje vlasišta i kose. Biotin, riboflavin, niacin i vitamini B5, B6 i C imaju važnu ulogu u rastu kose i sprečavaju prevremeni gubitak i sede vlasi.

Čuva srce i kardiovaskularni sistem
Puni su kalijuma, magnezijuma i vitamina K koji štite kardiovaskularnoi sistem. Vitamin K deluje kao vitalni faktor u zgrušavanju krvi i regulisanju nivoa kalcijuma u krvi. Niži nivo magnezijuma i kalijuma povezan je s povišenim krvnim pritiskom. Ako redovno jedete ovo povrće smanjićete i nivo holesterola.

Kontroliše visok nivo šećera u krvi
Istraživanja su pokazala da krastavci kontrolišu povišeni šećer u krvi jer sadrže širok raspon fenolnih spojeva, flavonoida i triterpena.

Jača kosti
Sadrže vitamin K i kalcijum, koji su zaslužni za jake koste. Utvrđeno je da vitamin K smanjuje rizik od preloma kostiju i igra važnu ulogu u apsorpciji kalcijuma u kostima.

Čisti toksine
Veruje se da krastavci imaju prirodna svojstva detoksikacije, a redovnim konzumiranjem izbacićete nečistoće i toksine iz jetre i creva.


Zdravije zubi
Krastavci su izvor različitih minerala kao što su molibden i fluor, koji su dobri u borbi protiv karijesa. Sadržaj kalcijuma u krastavcima takođe utiče na jačanje zuba.

Reguliše hormone
Fosfor je ključni nutrijent za hormonsku ravnotežu u telu. On deluje na endokrine žlezde i pomaže u stvaranju i oslobađanju hormona. Krastavci sadrže oko 4 odsto fosfora, koji se odraslima preporučuje za dnevni unos.

Happytv.tv
Foto:Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar