4°C

Beograd

OPREZNO: Naučnici upozoravaju da je bezbedno jesti suhomesnate proizvode u umerenim količinama!

Znamo da se plašite da tamo gde ima dima, ima i vatre i činjenica je da su se u poslednje vreme pojavile studije koje povezuju dimljene mesne prerađevine sa nastankom raka želuca, ali mnoga od tih istraživanja su sprovedena u zemljama u kojima u ishrani ima i drugih kancerogenih faktora, smatra dr Kristijan Ejbnet iz Nacionalnog instituta za rak SAD-a.

Međutim, rak nije jedina opasnost koja se krije u suhomesnatim specijalitetima. Ovi proizvodi sadrže veoma mnogo soli (250 g pršuta sadrži čitav preporučeni dnevni unos natrijuma za odraslu osobu), što može nepovoljno uticati na krvni pritisak, navodi se u ovogodišnjoj studiji.

Jedno švajcarsko istraživanje je pokazalo da osobe koje konzumiraju 50 i više grama mesnih prerađevina dnevno, imaju za 30 odsto veći rizik da dobiju rak debelog creva od onih koje jedu manje kolicine.

Savetnik za ishranu dr sci. Majk Rausel kaže da je bezbedno jesti jednu do dve porcije suhomesnatih proizvoda nedeljno.

Izvor: Srbija danas
Foto: Twitter/Volim Meso

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar