27°C

Beograd

PREPORODITE VAŠ ORGANIZAM: Sok od kelja za dobro zdravlje!

Ali za razliku od većine povrća koje izgubi nutritivni sadržaj kada se koristi u vidu soka, kod kelja je drugačije. Na ovaj način se zapravo udvostručuje količina vitamina i minerala. Od povećanja nivoa energije do zdravijih krvnih zrnaca, evo sedam činjenica zašto treba da pijete sok od kelja.

1. Jača kosti i zube

Nutricionisti preporučuju sok od kelja jer je bogatstvo vitamina C i kalcijuma - dva hranljiva sastojka koja su neophodna za zdrave kosti. Održavanje ova dva ključna hranjiva sastojka pomaže da se gubitak gustine kostiju ne smanjuje s godinama, dok kalcijum deluje na održavanje zdravih i jakih zuba. Stručnjaci kažu da jedna kašika soka od kelja povećava unos vitamina C za 84,5 mg - više od 100% preporučenog dnevnog unosa za žene - a takođe sadrži 106 mg kalcijuma, što doprinosi 11% prema preporučenoj dnevnoj dozi.

2. Obezbeđuje dodatnu energiju

Pun je magnezijuma - koji je neophodan za proizvodnju energije i proizvodnju serotonina - kelj je jedna od najboljih vrsta namirnica koja uravnotežuje nivo stresa, dok su visoki nivoi aminokiselina i L-tirozina poznati i po tome što omogućavaju mentalni oporavak kada je najpotrebnije. Broj antioksidanata i vlakana takođe će vam pomoći da održavate nivo šećera u krvi.

3. Promoviše zdravije ćelije krvi

Sok od kelja obiluje vitaminom A i K - oba pomažu u funkciji vaših crvenih krvnih zrnaca. Vitamin A deluje tako da usmerava i razvija matične ćelije krvi u vašoj koštanoj srži u funkcionalne krvne ćelije, dok vitamin K kontroliše vaše trombocite. Samo jedna čaša soka od kelja nudi dvostruki dnevni unos vitamina K, tako da možete biti sigurni da radite sve što možete kako biste podržali zdrav imunološki sistem.

4. Održava oštar vid

Tri ključna hranljiva sastojka - lutein, zeaksantin i vitamin A - koje sadrž kelj, dokazano poboljšavaju zdravlje očiju. Iako vas čaša soka od kelja neće potpuno poboljšati vaš vid, počnite od toga, jer dijetetičari tvrde da jedna čaša soka od kelja sadrži samo pola od potrebnog dnevnog unosa luteina i zeaksantina.

5. Daje visok izvor antioksidansa

Kao i ostalo lisnato zelje, kelj ima neverovatno veliku količinu antioksidanata, uključujući polifenole, beta-karoten i vitamin C. Ne samo da doprinosi zdraviju srca i snižavanju krvnog pritiska, već je povezan sa podizanjem raspoloženja i sprečavanjem virusa zahvaljujući protivupalnim svojstvima.

6. Uravnotežava hormone

Vitamin C je od vitalnog značaja za kontrolu i ravnotežu naših hormona nadbubrežne žlezde, a srećom, sok od kelja je pun vitamina C. Voće i povrće su najbolji izvori jačanja ove vrste hormona (koji reguliše metabolizam i pomaže vašem telu da reaguje na stres), a suprotno uvreženom mišljenju, nutricionisti kažu da narandža nema najveći nivo vitamina C, već je kelj jedan od najboljih izvora.

7. Sprečava lomljenje kose

Pun Omega-3 i Omega-6 masnih kiselina, kelj ima brojne prednosti za vašu kosu. Od sprečavanja lomljenja (povećava elastičnost kose), do povećanja snage i debljine kose, stručnjaci tvrde da sok od kelja pomaže povećanju cirkulacije u vlasištu jer smanjuje ljuštenje i suvoću kože glave.

Ženski Magazin
Foto:Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar