17°C

Beograd

SAMO ZA LJUBITELJE ČOKOLADE: Keks koji ćete OBOŽAVATI!

Čokoladni keks možete iskoristiti na više načina. Tako ćete dobiti različite ukuse u isto vreme. Možete spajati po dva keksića kremovima po želji ili nekim džemom/marmeladom.

A potom ih prelititi otopljenom čokoladom. Takođe, ukoliko ne volite keks sa punjenjem, svaki keks možete da umočite u čokoladu i pospete po želji.

Ili ih jednostavno pospite šećerom u prahu koji ste začinili vanilom. Mogućnosti imate dosta – izaberite ukus koji vam se najviše dopada.

Čokoladni keks, sastojci:

  • 100 g maslaca/margarina (sobne temperature)
  • 50 g šećera u prahu
  • 10 g vanilin šećera
  • 20 g kakaoa (20-22%)
  • 180 g mekog brašna
  • 3-4 kašike mleka/vode

Punjenje po izboru.

Glazura:

  • 100 g čokolade
  • 1 dl slatke pavlake

Priprema:

Penasto umutite maslac, šećere i kakao. Dodajte brašno i tečnost. Umesite glatko testo. Testo razvijte tanko (oko 3 mm) na površini koju ste posuli oštrim brašnom.

Secite oblike po izboru. Ređajte ih u pleh koji ste obložili papirom za pečenje ako ne želite da perete pleh nakon pečenja (testo se ne lepi za pleh).

Čokoladni keks pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 8 minuta.

Vodite račina da se ne prepeče jer će u tom slučaju biti gorak. Od ove količine ćete dobiti 60 pojedinačnih keksića prečnika 4-5 cm ili 30 spojenih.

Čokoladni keks, po želji spajajte kremom ili marmeladom po izboru.

Potom ih umačite u čokoladnu glazuru (ili ih prelivajte) koju ćete pripremiti tako što ćete zagrejati pavlaku, sipati je preko izlomljene čokolade i mešati dok se čokolada ne otopi.

Podrazumeva se da glaziru možete pripremiti onako kako je inače pripremate.

Čokoladni keks možete spajati kremom po izboru (nugat krem, čokoladni ganaš krem, marmelada, karamel krem…).

Izvor: Danas.rs
Foto: Pexels.com/Printscreen

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar