10°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: FACEBOOK/GOCINAVARJACA

ŠTA KUVATI SUTRA: Ukusni pileći batačići, prste da poližete!

Ništa slađe od hrskave pileće korice i zapečenog krompira koji je upio sokove iz piletine. Radi ravnoteže tu su i omiljene tikvice, čisto da jelo bude za nijansu manje kalorično. 

Količina je za 5 osoba, prilagodite je računajući da je po jednoj osobi dovoljno otprilike po jedan batak sa karabatakom, dva veća krompira i pola tikvice. Valjalo bi da je krompir roze jer se ta vrsta ne raspada pri kuvanju.

POTREBNO JE:

  •  5 pilećih bataka sa karabatakom
  • 10 velikih krompira, po mogućstvu roze
  • -2 tikvice srednje veličine
  • ulje, so, biber, malo ruzmarina, malo origana, po želji biozačin ili još neki začin koji volite

NAČIN PRIPREME:

Piletinu možete pripremiti ranije, ujutru ili čak i prethodne večeri. Odvojiti batake od karabataka, staviti sve u veću posudu, ovlaš presuti uljem i začinima po ukusu i u svako parče prstima utrljati marinadu. Poklopiti i ostaviti na hladno do pečenja.

Pred spremanje uključiti rernu na 200 stepeni. Pekač sa poklopcem samo malo pouljiti po dnu i po zidovima, staviti piletinu, preliti je ostatkom marinade u kojoj je bila, poklopiti i peći 40 minuta.

Dok se piletina peče, krompir oprati i kuvati ceo sa ljuskom u velikoj šerpi u slanoj vodi, ali da ne bude potpuno skuvan, samo oko 70%. Kad se ubode viljuškom treba da bude još tvrd. So u vodi sprečava da krompir puca tokom kuvanja.

Ocediti ga, prohladiti i oljuštiti. Iseći uzduž na četvrtine i staviti u veći sud.

Oprane tikvice oljuštiti (ako su mlade ne mora), iseći na kolutove do 1 cm debljine, staviti u đevđir da se ocede na desetak minuta. Isprati hladnom vodom, potapkati papirnim ubrusom da se prosuše. Staviti i njih u sud sa krompirom. Sve blago pouljiti, posoliti, pobiberiti ili začiniti nekim začinom po ukusu. Izmešati rukama da začini i ulje dohvate svaki komad.

Posle 40 minuta pečenja piletine izvaditi pekač iz rerne, ubaciti pripremljen krompir i tikvice, sve lagano izmešati da se povrće sjedini sa sokovima iz piletine. Vratiti u rernu bez poklopca da se sve zajedno dopeče još 20 minuta, ako volite reš, može i pola sata.

Servirati uz neku dobru salatu i domaći sir.

Prijatno i...javite nam utiske!

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar