1°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: srbijadanas.com

KOPRIVA: Njena lekovita dejstva i kako je koristiti!

Sveža i mlada kopriva već može da se nađe u prirodi. U lekovite svrhe koristi se i list i koren. Biljka se nežno očisti od zemlje i potom se suši na senovitom mestu, na promaji, da što više sačuva prirodnu boju.

S obzirom na to da obiluje snažnim antioksidansima, vitaminima i mineralima, kopriva je delotvorna za očuvanje zdravlja zuba i kostiju, elastičnosti krvnih sudova, čuva dobro pamćenje, štiti prostatu, jača krvnu sliku, olakšava tegobe izazvane artritisom. Ova lekovita biljka preporučuje se osobama sklonim alergijskim reakcijama, a poželjna je i u ishrani dijabetičara.

List koprive najbolji je za čaj. Tri do četiri kašike osušenog lista prelije se sa pola litra ključale vode, poklopi i posle 15 minuta procedi. Dnevno se pije tri do četiri šolje. Radi boljeg ukusa kopriva može da se pomeša sa šipurkom.

Protiv reumatizma, kopriva je delotvorna u kombinaciji sa lipom i zovom. Napravi se mešavina od jednakih delova ovih biljaka. Dvadeset grama mešavine prelije se sa pola litra vode, poklopi i kuva do ključanja. Procedi i posle sat vremena pije umesto vode.

Inače, sastojci koprive pokazuju dejstva slična nesteroidnim antiinflamatornim lekovima ("ibuprofen", "diklofenak"...). Zato se preparati na bazi koprive preporučuju kao dopunska terapija, posebno onim osobama koje teško podnose navedene lekove. Uz njih se može smanjiti doza leka ili sasvim izbeći njihova upotreba.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti