18°C

Beograd

Photo: Pixabay.com/Printscreen

Izvor: Kurir.rs

SOK KOJI ZA SAMO SEDAM DANA TOPI KILOGRAME: Dar narodne medicine i čisti krv, a smiruje živce

U narodnoj medicini celer se upotrebljava za čišćenje celog organizma, posebno čišćenje krvi, jačanje nerava i kao prirodni lek za problem sa bešikom i izlučivanjem tečnosti iz tela.

Blagotvorna dejstva ogledaju se u pročišćavanju jetre, snižavanju šećera i snižavanja krvnog pritisaka. Sadrži vrlo malo kalorija pa je korisna namirnica za vreme dijete. Najkorisniji je ukoliko se jede u sirovom stanju.

Listovi i koren su izuzetno bogati mineralima, vitaminima, nutrijentima i eteričnim uljima, koji mu daju snažan, karakterističan miris. U sto grama korena nalazi se samo sedam kalorija, ali zato 320 miligrama magnezijuma i 16 milicentigrama folata.

Odličan je izvor i vitamina K kao i dijetalnih vlakana.Delotvoran je u lečenju astme, promuklosti, reume, zbog visokog sadržaja natrijuma, gihta, mokraćnih puteva, bubrega, nervnih oboljenja. Poboljšava krvnu sliku i cirkulaciju, apetit, a uklanja smetnje kod varenja. Acetileniks, jedan od njegovih sastojaka, zaustavlja umnožavanje ćelija raka.

Recept za sok od celera

  • Sastojci:
  • 500 grama celera
  • 3 limuna
  • litar vode

Priprema:

Prokuvati litar vode i ostaviti je da se ohladi. Dobro oprati tri limuna, iseći ih na komade zajedno sa korom. Sitno iseckati 500 grama svežih listova i stabljika celera pa u bleneru dobro isitniti i pomešati limun i celer. Kada se dobije fina kašasta masa preliti je prokuvanom vodom i dobro izmešati. Poklopiti i ostaviti da odstoji preko noći, a ujutru procediti i napitak naliti u staklenu flašu.

Primena: Piti ujutru i uvece po 50 mililitara napitka, pre jela.Ovaj napitak protiv povišenog holesterola nema neželjenih efekata a često može sniziti i nivo triglicerida u krvi. Poželjno je za vreme ove vrste lečenja izbegavati slatko. Nakon 2 do 3 meseca proveriti nivo holesterola. Ako je moguće napitak pripremati od neprskanog limuna.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti