28°C

Beograd

SVAKODNEVNO KONZUMIRAJTE MASLINE: Nećete verovati koliko pozitivno utiču na organizam

Crne ili zelene, sa košpicom ili bez, punjene… danas se u prodavnicama mogu naći različiti oblici maslina, a njihovo blagotvorno dejstvo na organizam poznato je od davnina. Naime, masline su bogate kalcijumom, aminokiselinama, cinkom, vlaknima, gvožđem, vitaminima E, C, B i R. Zbog toga lekari često savetuju da se minimum 10 maslina pojede pre doručka.

Svakodnevna konzumacija maslina tako smanjuje mogućnost pojave povišenog holesterola, pa tako i nastanak kardiovaskularnih bolesti, a vrlo su dobre za probavu, pa tako i smanjuju rizik od gastrointestinalnih bolesti. Takođe, omogućuje brže obnavljanje ćelija tela, posebno onih koje utiču na starenje.

Zbog pozitivnog dejstva maslina na organizam, sve veću popularnost steklo je i maslinovo ulje. Nije čudno da se maslinovo ulje vrlo često koristi u industriji kozmetike, posebno onoj koja je namenjena za obnavljanje kože i usporavanje starenja ćelija kože. Maslinovo ulje pak pomaže u izlučivanju žuči, što omogućava normalnu probavu i apsorpciju hranjivih sastojaka.

Bogatstvo minerala pak je vrlo važno za funkciju bubrega, koji su uz jetru vrlo važni za izbacivanje štetnih toksina iz organizma, što na kraju pridonosi boljem zdravlju u kratkoročnom, ali i dugoročnom pogledu.

HappyTv.rs
Foto: Pixabay

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar