28°C

Beograd

MINIMUM KALORIJA, MAKSIMUM VITAMINA: Saznajte koliko su TIKVICE savršene za zdravlje

Tikvice se pominju još u egipatskim zapisima, a postoje dokazi da su ih poznavali i Rimljani. Iako postoje različite teorije o poreklu tikvica, ona su i dan danas popularne i sve više se priča o njihovom blagotvornom dejstvu na organizam.

One spadaju u red jednogodišnjih biljaka puzavica čiji se plod sa razlogom koristi u ljudskoj ishrani. Tikvice su, za početak, bogate vitaminima A, C, D, B12, B 6, zatim kalcijumom, gvožđem, magnezijumom.

Tikvice su izuzetno korisne za mnoge bolesti – gastrointestinalnog trakta, uključujući i zuč, anemiju, kardiovaskularne bolesti, hipertenziju, gojaznost. Zbog velikog sadrzaja dijetnih vlakana smanjuje se resorpcija masti, pa su pogodne za dijetu kod povišenog holesterola i triglicerida. Kalijum i magnezijum deluju na sniženje krvnog pritiska.

Ovo ukusno povrće sadrži malu količinu kalorija, svega 17 kalorija na 100 grama, pa se preporučuju u dijetama za mršavljenje. Takođe, koriste se i za izbacivanje suvišne tečnosti iz organizma, a poboljšavaju i koncentraciju.

Kod pripreme tikvica, neophodno je prvo ih procediti, a zatim ispržiti. Izbegavajte pohovanje, dok bi grilovanje bilo idealno.

HappyTv.rs
Foto: Pixabay

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar