26°C

Beograd

STALNO SPAVATE ILI NE SPAVATE UOPŠTE? Sedam signala upozorenja da je osoba koju volite u depresiji!

Svima nam je, s vremena na vreme, potrebna pomoć ali nekada to držimo u sebi. Evo sedam signala upozorenja da je osoba koju volite u depresiji.

Ako se vaš partner ili partnerka već neko vreme ponaša neobično, možda ste se zabrinuli.

Možda ste i pitali da li je sve u redu, i dobili nekakvo ravnodušno "da" koje vas nije umirilo.

Evo sedam signala koji ukazuju na to da je možda reč o depresiji koju ni sami još uvek nisu prepoznali.

 1. Stalno ih nešto boli, a ne znaju zašto

  Jedan od simptoma depresije je i fizička nelagodnost, naročito kod muškaraca. Ako vaš partner ili partnerka stalno pati od glavobolje, bolova u stomaku, leđima ili zglobovima, to je jedan od znakova upozorenja.
 2. Sve im je svejedno

  Odnosno, prema svemu su neutralni, ništa ih ni ne uzbuđuje, niti izaziva bilo kakvu drugu reakciju. Teško im je da pronađu snagu da ih nešto zainteresuje, bilo da su u pitanju važne stvari ili neke sitnice u svakodnevnom životu, a apatija često ide uz depresiju.
 3. Ne rade više nešto što vole

  Ovo takođe važi za muškarce, koji su često skloniji odustajanju od omiljenih aktivnosti. Ako vaš partner odjednom gubi interesovanje za nešto što je do juče obožavao, bez smislenog objašnjenja, to je signal upozorenja.
 4. Ljute se

  Kao i deca, i odrasle osobe umeju da "ukrste" osećanja, odnosno da osećaju jedno, ali pokažu drugo. Razlog je činjenica da su iznutra ranjivi, povređeni, tužni ili uplašeni, a ne znaju kako da pomognu sebi. Nažalost, često će tu emociju pretvoriti u bes i verbalno "kidisati" na ljude u svojoj okolini.
 5. Nema više nežnosti

  Gubitak želje za fizičkim kontaktom ili intimnim odnosom, kao i disfunkcije u spavaćoj sobi, mogu biti znak upozorenja.
 6. Stalno spavaju, ili ne spavaju uopšte

  Depresija ozbiljno utiče na spavanje i može izazvati čitav niz poremećaja u ciklusu sna. Ako vaš nekada aktivan partner ili partnerka odjednom spava ili leži po ceo dan, ili ne spava cele noći iako inače nema problema sa spavanjem, možda bi trebalo da se posavetuje sa stručnjakom. Preterivanje u spavanju je čest znak depresije, jer depresivna osoba smatra da previše pati dok je budna, i onda "beži" u san.
 7. Stalno su negativni

  Depresija menja način na koji posmatramo svet, i tiho nam "šapuće" na uvo da ništa više nema smisla, da je sve loše i da ne vredi ni da se trudimo da nešto popravimo. Ako čak i u najlepšim stvarima vaš partner ili partnerka uspeva da pronađe nešto negativno i da se fokusira samo na to, to može biti znak upozorenja.

Izvor: Mondo.rs
Foto: Pixabay.com/Printscreen

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar