6°C

Beograd

ISHRANA MORA BITI ŠTO ZDRAVIJA I RAZNOVRSNIJA: Otkrivamo šta treba izbegavati tokom trudnoće!

Vaše telo u trdunoći predstavlja jedini izvor hrane za vaše dete. Upravo zbog toga, ishrana mora biti što zdravija i raznovrsnija, s odgovarajućim odnosom hranjivih materija, a neke stvari treba u potpunosti izbegavati.

Hrana koja može izazvati alergije

Pojava alergije u dojenčadi velikim delom zavisi od porodične anamneze. Ako znate da ste skloni alergijama, posebno na određenu hranu, izbegavajte je tokom trudnoće. Na primer, dokazano je da izbacivanje kikirikija i proizvoda od kikirikija tokom trudnoće i dojenja može smanjiti rizik od pojave alergije u dece koja su im sklona.

Čajevi

Iako su prirodni, ne znči da su uvek sigurni! Mnogi biljni čajevi mogu se bez straha piti tokom trudnoće, međutim postoje vrste koje mogu izazvati neželjene reakcije. Najsigurnije je piti blage čajeve poput kamilice ili voćnih čajeva i izbegavati jake čajeve koji sadrže veću koncentraciju teina i kofeina. Takođe, tokom trudnoće treba izbegavati čajne mešavine iz neproverenih izvora.

Alkohol

Pivo, vino i žestoka alkoholna pića otimaju kiseonik ćelijama koje se razvijaju i tako onemogućavaju pravilan razvoj ploda. Novije preporuke kažu da alkohol valja u potpunosti izbaciti iz ishrane trudnica, budući da nije poznato koja je kritična količina koja može ugroziti plod. Iako je rizik veći kada se alkohol pije u prekomernim količinama, čini se da i male količine mogu biti štetne za nerođeno dete. Štetne učinke alkohola sigurno je moguće sprečiti potpunom apstinencijom od alkohola.

Kofein

Kafa i pića koja sadrže kofein nisu opasna tokom trudnoće ako se konzumiraju umereno. Pritom se male količine definišu kao jedna do dve šoljice kafe dnevno. Sigurnost unosa većih količina je kontroverzna. Neke naučne studije ukazale su da visok unos kofeina (više od 3 šoljice dnevno) može povećati opasnost od pobačaja ili rađanja novorođenčeta niske porođajne mase.

Izvor: Opusteno.rs
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar