5°C

Beograd

IZABERITE TEST KOJI NAJBOLJE ODGOVARA VAŠOJ SITUACIJI: Otkrivamo kako pravilno koristiti i očitati test trudnoće!

Pročitajte uputstva na kutijama svih testova na trudnoću i izaberite onaj koji najbolje odgovara vašoj situaciji. Neki testovi su osetljiviji na hormon trudnoće, hCG (humani korionski gonadotropin) i mogu se uzeti nekoliko dana pre početka menstruacije dok drugi daju najbolje rezultate nedelju dana nakon što vam kasni. Izaberite test koji ima lako čitljiv prozorčić koji prikazuje rezultat.

Testovi se razlikuju u odnosu na to kako pokazuju rezultat: neki koriste plus ili minus kako bi odredili rezultat, neki dvostruku crtu, a neki imaju dva prozorčića, jedan kao kontrolu i drugi kao rezultat testa. Izaberite onaj koji ćete najlakše moći interpretirati. Kupite paket sa dva testna štapića. Mnogi proizvođači nude pakovanja sa dva testa za samo malo više novca nego jedan test. Njihova prednost je ta što imate jedan test više u slučaju da prvog nepravilno iskoristite ili ga uzmete prerano u vašem ciklusu.

U ovih nekoliko koraka saznajte kako koristiti test trudnoće i kako ga očitati:

1. Test uradite odmah ujutro kako bi dobili najpouzdanije rezultate.

2. Pažljivo pročitajte uputstva kako koristiti proizvod. Uporaba testa varira zavisno od proizvođača. Neki daju čašicu za urin u koju onda stavljate štapić, dok su drugi dizajnirani tako da ih držite direktno u tok urina.

3. Proverite u uputstvima koliko dugo štapić morate držati umočen u urin. Većina testova zahteva da vrh bude natopljen i uronjen ne duže od 10 do 15 sekundi.

4. Nakon što ste ga natopili urinom, odložite test na ravnu i suvu površinu i namestite sat na broj minuta koji je naveden u uputstvima. To će varirati od proizvođača do proizvođača, ali rezultati se obično mogu pročitati nakon 3 do 5 minuta.

5. Nakon što sat odzvoni odmah pročitajte test. Zavisno od vrste testa, znak plus, linija u kontrolnom i testnom prozorčiću ili dupla linija u prozorčiću indikatori su pozitivnog rezultata.

6. Ako pretpostavite da je i slaba linija pozitivan rezultat, pričekajte nekoliko dana pa ponovite test. Naročito ako ste test provodili u okviru datuma kada trebate dobiti menstruaciju, slaba linija može isto tako značiti da su nivoi vaših hCG hormona niske.

7. Dogovorite sastanak sa ginekologom kako bi potvrdio pozitivan rezultat ako za nekoliko dana nakon negativnog testa još uvek niste dobili menstruaciju.

Izvor: Opusteno.rs
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar