5°C

Beograd

TABLETE ZA ODLAGANJE MENSTRUACIJE: Sve što bi trebalo da znate o hormonskoj kontracepciji!

Letovanja i putovanja divno su iskustvo pod uslovom da nam mesečni ciklus ne donese neprijatnosti baš kada treba da se opustimo i uživamo.

Prema rezultatima nove medicinske studije objavljenim u maju 2013. godine u američkom časopisu, 17 odsto žena je priznalo da koristi hormonsku kontracepciju kako bi odložilo menstruaciju.

Istraživači sa Univerziteta u Oregonu anketirali su 1374 studentkinje koje su koristile kombinovanu hormonsku kontracepciju u poslednjih šest meseci. Polovina njih želela je da uradi to kako ne bi imala briga na odmoru, dok su ostale imale manje uobičajene razloge uključujući lične preferencije ili suzbijanje PMS-a.

Koliko je zapravo bezbedno uzimati i na koji način se koriste ove tablete, objašnjava dr Mima Fazlagić, ginekolog:

- Odlaganje ciklusa je naročito popularno u letnjim mesecima. Najlakše je programirati ciklus ako se koriste kontraceptivne tablete. Tada se produži uzimanje tableta i na taj način odloži ciklus. Ukoliko žena ne uzima kontracepciju tada je tim tabletama nemoguće odložiti ciklus trenutno. Najlakši način odlaganja ciklusa je korišćenjem tableta.

- Tablete se uzimaju 2 do 3 dana pre dobijanja ciklusa i uzimaju se u dozi 2x1 onoliko dana koliko je potrebno da se bude bez ciklusa. Kad se popije poslednja tableta ciklus će doći u roku od 3 do 5 dana pa je na taj način lako isplanirati uzimanje. Ove tablete deluju samo onoliko koliko se piju i nemaju daljeg uticaja na ciklus i hormonski status.

Naravno, uzimajući tablete za odlaganje ne znači da će menstruacija u potpunosti izostati. Mnoge žene imaće malo kravarenja, što nije štetno po zdravlje, a verovatno može da se desi ženama koje su tek otpočele ovaj metod kontracepcije.

Svakako, najbolje je razgovarati sa ginekologom pre uzimanja tableta. To se posebno odnosi na žene starije od 35 godina, pušače ili one koje imaju visok pritisak. Ovi faktori mogu da povećaju rizik od krvnih ugrušaka, moždanog ili srčanog udara, tako da bi trebalo da budete oprezne ako spadate u jednu (ili više) od ovih kategorija.

Srbija danas
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar