24°C

Beograd

OVO MORATE DA ZNATE: Prirodni lekovi protiv glavobolje! (FOTO)
Upravo zatoa odlučili smo da objavimo nekoliko prirodnih načina kako se možete rešiti glavobolje.

Za početak, vrlo je važno napomenuti kako je jedan od najčešćih uzroka glavobolje dehidracija, odnosno nedovoljan unos tečnosti u organizam. Upravo zato svi koji pate od čestih glavobolja dnevno bi trebalo u organizam uneti najmanje 1,5 l tečnosti, odnosno vode.

Ako, nakon što ste rehidrirali vaš organizam, i dalje osećate glavobolju, pokušajte s oblogama. S obzirom na činjenicu kako, u slučaju glavobolje, nekome više odgovaraju tople, a nekome hladne obloge, u skladu s tim ćete i postupiti. Ako vam više odgovaraju tople obloge, utoplite glavu vunenom kapom, stavite na čelo prethodno zagrejanu lanenu krpu, lezite i pokušajte da se opustite.

Ako vam pak više odgovaraju hladne obloge, u peškir umotajte kesicu s ledom, zamotajte ga u aluminijumsku foliju i stavite ispod tankog jastuka. Lezite tako da vam potiljak bude tačno na hladnom delu i pokušajte da se opustite.

Kada je reč o prirodnim lekovima protiv glavobolje, poznat je onaj stari narodni lek od krompira za koji ste sigurno više puta čuli. Krompir se koristi kao sredstvo za masažu i to tako da ga presečete napola i njime trljajte čelo i slepoočnice sve dok se ne osuši.

Protiv glavobolje takođe može biti delotvorna i masaža energetskih tačaka koje se nalaze između korena palca i kažiprsta. Ova mesta je potrebno masirati kružnim pokretima u trajanju od 30 sekundi. Postupak se po potrebi ponavlja nakon kraće pauze.

Eterična ulja su poznata kao prirodni lekovi za razne tegobe, a u slučaju glavobolje ulje mente je izuzetno delotvorno. Sve što treba da uradite je nežno utrljati nekoliko kapi ulja na čelo, potiljak i slepoočnice. Rashlađujući mentol služi kao blokator receptora u koži koji podstiču glavobolju. Takođe možete na papirnu maramicu staviti 5-6 kapi eteričnog ulja lavande, a potom maramicu s vremena na vreme pomirisati kako biste ublažili bol.

Znamo kako čajevi blagotvorno deluju na razne bolesti, a kod glavobolja povremeno pomažu crni čaj i čaj od ruzmarina. Za pripremu čaja potrebna vam je mala kašika osušenog ruzmarina na 250 ml prokuvane vode. Čaj ostavite da odstoji 10 minuta, potom procedite i popijte.

Za pripremu crnog čaja takođe vam je potrebna jedna čajna kašika čaja na 250 ml prokuvane vode i 4 samlevena klinčića. Čaj ostavite da odstoji pet minuta, potom procedite i popijte dok je još topao.

Izvor:nadlanu.com
Foto:Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar