28°C

Beograd

OSLOBODITE SE BOLA U LEĐIMA : Evo par saveta!

Veliki broj ljudi pati od neke vrste bolova u leđima. Plivanje je odličan izbor za rešavanje tih tegoba, ali treba izabrati stil koji je najefikasniji u uklanjanju ovih smetnji.

Bol u leđima se sve češće javlja kod mlađih osoba i često se povezuje sa činjenicom da je kretanje kod adolescenata svedeno na minimum.

Plivanjem se aktiviraju sve grupe mišića, a opterećenje zglobova ne postiji što je slučaj kod ostalih sportova.

Osim plivanja, odlična aktivnost, je i hodanje po vodi ili akvabik. On podrazumeva izvođenje vežbi koje inače radite na treningu, samo što ovog puta to radite u bazenu.

Kada pričamo o plivanju, najlakši i najzastupljeniji stil plivanja jeste varijanta prsnog stila plivanja kod kojeg plivač najčešće zadržava glavu iznad nivoa vode, krećući se ravnomernim i simetričnim pokretima ruku i kretnjama nogu poput žabe. Ovaj stil najviše opterećuje donji deo kičme, pa nije prvi izbor ukolko vas muče bolovi uleđima.

Nastojanjem da se i noge približe površini vode jako se isteže kičma, posebno u donjem delu, što može da dovede do pojave bolova.

Ako ste pomislili da je rešenje za bolove u leđima, leži u leđnom stilu, varate se. Ortopedi navode da i ovaj stil plivanja može da izazove dodatne probleme pri pomeranju ruku, ukoliko imate teža oštećenja leđnog dela ovaj stil vam neće prijati.

Ukoliko vas muče povremeni bolovi, onda je ovaj stil poželjan.

Vertikalno plivanje je najbolje.

Idealan način za oslobađanje bola je vertikalno plivanje. Evo kako ono izgleda:

Noge i donji deo tela spustite što dublje u vodu, tako da telo bude postavljeno gotovo vertikalno u odnosu na površinu vode, a radom ruku možete da održavate telo na površini. Nogama se plivač može kretati kao da vozi bicikl ili "žabljim" pokretima.

Izvor: stil.kurir.rs
Foto : Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar