20°C

Beograd

PRAVILNO DRŽANJE JE JAKO VAŽNO ZA ZDRAVLJE: Otkrivamo svakodnevne loše navike koje pospešuju loše držanje i nepravilan položaj kičme!

Loše držanje, spuštena ramena i iskrivljena kičma mogu dovesti do jakih bolova u leđima, vratu i ramenima. Donosimo vam svakodnevne loše navike, koje pospešuju loše držanje i nepravilan položaj kičme, a kojih verovatno niste svesni.

1. Neprirodno izvijanje vrata tokom korišćenja telefona

Dok čitamo poruke ili prosto proveravamo svoje društvene mreže, najčešće glavu i vrat saginjemo naniže. Takav položaj stvara jak pritisak u vratu. Mobilni ne treba da držimo u ravni grudi već u ravni očiju.

2. Nosite neadekvatan brus

Brus bi trebalo da rastereti vaša leđa i vrat. Ako odaberemo neadekvatan model koji ne pruža pravilnu potporu grudima, pogotovo većim, samo ćemo dodatno opteretiti te delove tela. Ako vam se kopča na leđima stalno podiže, to znači da brus nije adekvatne veličine. Zbog toga grudi mogu stvoriti pritisak u leđnom delu zbog keg se naginjemo napred, osećamo bolove i ne možemo da ispravimo ramena.

3. Nepravilno podizanje dece

Kako biste zaštitili svoja leđa dok podižete decu savijte kolena. Podizanje iz laganog čučnja smanjuje pritisak na kičmu. Ukoliko želite da poradite na svom držanju izbegavajte da nosite decu na ramenima.

4. Volite ravnu obuću

Potpuno ravna obuća nije zdrava ni za kiičmu ni za naše zglobove, trudite se da izaberete obuću koja ima đon.

5. Rančevi i torbe pretrpani bespotrebnim stvarima

Ranac je uvek bolji izbor od torbe, jer ravnomerno raspoređuje pritisak na kičmu, ali kao ni torbe, ne bi trebalo da bude pretrpan. Potrudite se da vam ranac bude u ravni sa ramenima i što bolje pripijen uz telo, tako ćete smanjiti opterećenje vaše kičme.

Pravilno držanje je jako važno za naše zdravlje, ali i za utisak koji na okolinu ostavljamo, zato je bitno da se potrudimo da korigujemo ove navike i poradimo na pravilnom držanju.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar