29°C

Beograd

PRETI NAM SMRTONOSNA BOLEST: Od nje se može umreti za 36 SATI!

Bivši šef Svetske zdravstvene organizacije poslao ozbiljno upozorenje.

Izveštaj "A World At Risk" napisao je tim eminentnih svetskih stručnjaka epidemiologa

* U izveštaju stoji da se epidemija gripa poput pandemije iz 1918. godine može proširiti još brže

* Odgovori svetskih lidera na upozorenja su do sada bili "krajnje nedovoljni"

Bolest slična gripu mogla bi da "pokori" svet za 36 sati i usmrti 80 miliona ljudi, upozoravaju stručnjaci. Pre jednog veka, pandemija španskog gripa zarazila je trećinu svetske populacije i usmrtila 50 miliona ljudi!

Ako bi se slična epidemija dogodila i sa današnjim stalno putujućim stanovništvom, efekti bi mogli biti još gori, navodi se u izveštaju.

Svetski odbor za praćenje i preventivu (GPMB), tim zdravstvenih stručnjaka na čelu sa bivšim šefom Svetske zdravstvene organizacije, pripremio je izveštaj kako bi pokrenuo svetske lidere na akciju.

Pretnja pandemije koja se širi svetom je stvarna - navodi se u izveštaju objavljenom danas.

- Patogen koji se brzo kreće može potencijalno da ubije desetine miliona ljudi, poremeti ekonomiju i destabilizuje nacionalnu bezbednost.

Izveštaj, nazvan"A World At Risk", navodi da su trenutni napori da se pripreme za izbijanje pandemije usled krize poput ebole "krajnje nedovoljni".

GPMB-om rukovodi dr Gro Harlem Brundtland, bivši norveški premijer i generalni direktor WHO (Svetske zdravstvene organizacije), i Alhadž As Si, generalni sekretar Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca.

U ovom izveštaju se navodi da su svetski lideri uglavnom ignorisali preporuke iznete u ranijem izveštaju.

Izvor: Alo.rs
Foto. Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar