11°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Stil.rs

ŠTA JE RESPIRATOR I INTUBACIJA: Evo kome su i zašto neophodni!

Na udaru korona virusa prva su naša pluća

Respirator, takođe poznat i kao ventilator ili mašina za disanje, je medicinski uređaj koji pacijentu pruža kiseonik kada ne može samostalno da diše. Ventilator nežno gura vazduh u pluća i omogućava mu da se vrati kao što to obično rade pluća kad su za to sposobna.

Tokom bilo koje operacije koja zahteva opštu anesteziju, neophodan je ventilator. Postoje slučajevi kada je nakon operacije potreban respirator, jer pacijent možda neće moći samostalno da diše odmah nakon zahvata.

Do potrebe za respiratorom dolazi kada pacijent zbog povrede ili bolesti nije sposoban da diše samostalno, odnosno pluća su izgubila snagu da samostalno obavljaju tu funkciju. Kod aktuelnog korona virusa, pluća su prva na udaru i otuda stalna potreba za novim respiratorima.

Kada se pacijent prebaci na veštačko disanje putem respiratora, znači da je stanje ozbiljno i uređaj je obično neophodan četiri do šest nedelja, kako bi se olakšao pritisak na pluća i da bi ona mogla brže da ozdrave.

I u kućnoj izolaciji možete dobiti koronavirus: Evo na šta morate da obratite posebnu pažnju!

Intubacija

Da bi se stavio na respirator, pacijent mora biti intubiran. To znači da će endotrahealna cev biti smeštena u ustima ili nosu i tako "uvučena" u disajne puteve. Ova cev ima mali zaptivač koji se naduvava, a naduva da drži cev na mestu. Respirator je pričvršćen na cev i tako pacijentu pruža vazduh. U nekim slučajevima, neophodna je intubacija direktno kroz dušnik (traheostomija). Ovo se izvodi kod težih pacijenata kod kojih je neophodna duža upotreba respiratora.

Sedacija je često neophodna

Za pacijente može biti vrlo uznemirujuća i iritantna činjenica da ima endotrahealnu cev u sebi i oseća kako respirator ubacuje vazduh u pluća. Cilj je da pacijent ostane smiren, te se često daju sedativi.

Ekstubacija

Ekstrubacija je proces uklanjanja endotrahealne cevi. Tokom ovog procesa, medicinska sestra uklanja vazduh iz naduvanog zaptivača na cevi i otpušta traku koja drži cev na mestu. Potom se cev lagano vadi. U ovom trenutku su pacijenti u stanju da samostalno dišu i za respiratorom više nema potrebe. Većina pacijenata daje se kiseonik kako bi lakše podneli prelazak sa veštačkih pluća na sopstvena.

Većina pacijenata kašlje tokom procesa ekstubacije, ali to obično nije bolno, već samo neprijatno.

Moguće tegobe nakon korišćenja respiratora

Mnogi pacijenti se žale na bol u grlu nakon što su intubirani, pa se mogu koristiti sprejevi za grlo ili pastile za ublažavanje simptoma.

Neophodna nega dok je pacijent na respiratoru

Pacijenti koji su na respiratoru govoto uvek su na odeljenju intenzivne nege i pod stalnim nadzorom lekara. Njihova nega se, između ostalog, često sastoji i od sprečavanja infekcije i iritacije sluzokože.

Trake koje drže endotrahealnu cev na mestu redovno se menjaju i cev se pomera sa jedne strane usta na drugu. To se radi da bi se sprečila iritacija sluzokože i njeno propadanje od trljanja cevi o tkivo usta.

Nega usta se često obavlja kako bi se sprečila infekcija. Usta su kod ovih pacijenata često suva, pa se usta čiste i vlaže kako bi se zaštitili zubi i smanjile sve štetne bakterije koje bi mogle da dospeju do pluća i uzrokuju upalu.

Oralni sekret takođe se izvlači iz usta kako bi se sprečilo da iscuri u pluća i prouzrokuje upalu. Izlučevine iz pluća usisavaju se jer pacijent ne može da ih iskašlje dok je na respiratoru.

Poštovani čitaoci, Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da bi nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti ovde za ANDROID i iPHONE.

PROČITAJTE JOŠ:


MINISTAR TRIVAN: DRŽAVNI SEKRETAR BLAŽIĆ JE NA RESPIRATORU

PREDSEDNIK I PREMIJERKA DANAS U 18,00h: Čekaju se nove mere i odgovor na laži iz Crne Gore

RUSKI DOKTOR OTKRIVA: EVO ŠTA ĆE BITI SA KORONAVIRUSOM I KOJA JE GREŠKA ITALIJE!

KORONAVIRUS U SVETU: BROJ ZARAŽENIH U SAD PREMAŠIO KINU I ITALIJU, POLA MILIONA OBOLELIH U SVETU!

SVETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA: POSLUŠAJTE SVI PUTINA!

AMSS: Oprez zbog otapanja snega i poledice, opasnost od odrona


Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar