22°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: HappyBSC

STRUČNJACI DOKAZALI DA GREŠIMO! Koronavirus prvo NAPADA ovaj ORGAN!

Nova studija američkih naučnika pokazala je da virus Sars-CoV-2 ne napada ljudski organizam onako kako se do sada pretpostavljalo na osnovu znanja o SARS i MERS, koji takođe spadaju u grupu koronavirusa.

OVO MORATE ZNATI

KORONA PRESEK U SRBIJI: Još 309 pozitivnih na virus, testirano 8.102! Preminulo 11 osoba

NESTOROVIĆ NE PRESTAJE DA ŠOKIRA JAVNOST: Nije korona, ovo je neka druga bolest

POTPUNI ŠOK! KORONA JE OVAKO UTICALA NA MUŠKARCA (62): Trajalo je četiri sata, a doktori su bili u šoku

NISU SVE GRANICE EU OTVORENE ZA SRBE Pogledajte koje zemlje su i dalje ZA NAS ZAKLJUČANE!

Naučnici iz Severne Karoline, okupljeni oko Jusiana Houa, u studiji objavljenoj u časopisu „Cell“ došli su do zaključka da virus prvo napada ćelije nosnih šupljina, odakle preko telesnih tečnosti dospeva u dublje slojeve pluća. Nos bi mogao da bude „stanica“ sa koje virus dospeva i u mozak, do koga, prema aktuelnim naučnim saznanjima, može da dopre i da ga ošteti, prenosi „Frankfurter rundšau“.

Da bi analizirali puteve virusa, naučnici su u laboratoriji na osnovu postojećih podataka o genetskom materijalu virusa Sars-Cov-2 konstruisali njegovog veštačkog dvojnika, koji pod fluorescentnom svetlošću emituje zelenu svetlost. Osim toga, analizirali su različite tipove ćelija sluzokože nosa, ždrela i bronhija kako bi utvrdili koliko receptora ACE2 ima u njima. Ovaj receptor je važan, jer se virus vezuje za njega kako bi prodro u unutrašnjost ćelija.

Ždrelo je mišićno-sluzokožni organ koji predstavlja deo sistema organa za varenje i disanje. Digestivni trakt se iz usne duplje nastavlja preko ždrela u jednjak i ostale ostale delove sistema organa za varenje.

KORONAVIRUS U SRBIJI

Za 24 sata preminule tri osobe u KC Niš i jedna u Vranju

U Novom Pazaru 5 preminulih od korone u poslednja 24 časa

VLADA SRBIJE USVOJILA 4 NOVE MERE Ako ne nosite masku, ovo je iznos KAZNE!

NOVA ČETIRI SIMPTOMA KORONA VIRUSA: Pojavljuju se pre temperature i kašlja!

Naučnici su utvrdili da gustina receptora opada od gornjih disajnih puteva ka donjim i da ih najviše ima u nosu. U skladu sa ovim otkrićem jeste i činjenica da je virus u većoj meri inficirao gornje disajne puteve.

Istraživanje je takođe pokazalo da su u svim delovima disajnih puteva infekcijom zahvaćene pre svega ćelija treplji, nastavaka ćelija koje imaju važnu ulogu u prenošenju signala iz okruženja. Tako njihovi pokreti u donjim disajnim putevima omogućavaju izbacivanje sluzi.

Zaraženi virusom Sars-CoV-2 stiču delimični imunitet posle infekcije drugim korona virusima

U drugom delu studije, naučnici su uz pomoć veštačkog korona virusa analizirali ukrštenu reaktivnost sa antitelima srodnih korona virusa SARS-1 i MERS i utvrdili da antitela kakva u krvi razvijaju pacijenti posle infekcije virusom SARS u laboratorijskom eksprimentu u manjem obimu sprečavaju i širenje virusa Sars-CoV-2, što bi moglo da znači da su ljudi koji su preživeli SARS ili MERS delimično zaštićeni u slučaji infekcija virusom Sars-CoV-2, zbog čega se bolest manifestuje u slabijem intenzitetu.

PROČITAJTE JOŠ I OVO

PREVARA VEKA! Hrvatska otela SRBIMA 23 MILIJARDE EVRA!

Kon: Srbija u nedelji maksimuma, od sledeće nedelje smanjenje novoobolelih

KRUŠEVAC NOĆAS POGODILA OLUJA Provala oblaka i orkanski vetar! (VIDEO)

ČEDA JOVANOVIĆ prebačen na INFEKTIVNU, u lošem je stanju!

Na osnovu studije se, međutim, ne može izvesti neposredan zaključak o tome kako sprečiti infekciju kovida-19.

U svakom slučaju put virusa je kroz disajne puteve, pa je zbog toga specifična prevencija “teško zamisliva” – navodi se u studiji. Ali ako pođemo od pretpostavke da se infekcija prvo javlja u nosu, da bi tek kasnije virus napao sluzokožu pluća, to bi značilo da ostaje malo vremena da se odgovarajućom terapijom spreči infekcija pluća, prenosi „Frankfurter rundšau“, pozivajući se na studiju američkih naučnika.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti