Izvor: Objektiv.rs
15.09.2020 u 20:17
0

SRPSKI PROFESOR UPOZORAVA: Selen i cink svi koristimo protiv KORONE, ali postoji opasnost…

Da je spas od teškog oblika kovida dobar imunitet, govori se od početka pandemije koronavirusa. Minerali selen i cink odmah su se izdvojili kao najvažniji, zbog čega je prodaja ovih suplemenata drastično “skočila”.

SAZNAJTE I OVO

ŠOKANTNO OTKRIĆE NAUČNIKA! Evo koliko dugo ste ZARAZNI nakon korone!

OGLASILI SE NADLEŽNI: Primećeni su prvi negativni efekti kod RUSKE VAKCINE!

OGLASILA SE KOLUMBIJKA POSLE EKSPLOZIJE Ovo je poručila preživela iz Strahinjinog džipa (FOTO)

ŠEF POLICIJE PIJAN U AKCIJI Izazvao udes, pa povredio sugrađanku

Cink direktno deluje na membranu virusne bakterije i ispravlja greške u ćelijama koje su “oštećene, dok je selen antioksidans, koji se ugrađuje u proteine i doprinosi funkciji štitaste žlezde, tvrdi se u istraživanjima.

Ipak, ovi preparati ne prolaze ni jednu osminu kontrole koju prolaze lekovi, zbog čega profesor Momir Mikov, šef katedre za farmakologiju i toksikologiju Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, kaže da je potrebno biti pažljiv prilikom njihove kupovine, kako ne bismo pazarili “šećernu vodicu” ili čak naneli štetu svom imunitetu.

Falsifikati narušavaju zdravlje

Problem su svi suplementi za koje ne postoje klinička ispitivanja koja dokazuju njihovu ispravnost, kaže profesor Momir Mikov.

– Kontrola suplemenata nije rigorozna i pod “okriljem” prirodnih preparata za jačanje imuniteta, prodaju se različiti proizvodi. Neki od njih su falsifikovani, neki mogu da naruše zdravlje, dok u najboljem slučaju, neće doneti nikakav pozitivan efekat na organizam – kaže profesor Mikov.

 

EKSKLUZIVNO!

NESTOROVIĆ OTVORIO DUŠU ZA HAPPY TV: Ja sam crna ovca, moj život se pretvorio u pakao! Ja sam kao Tito!

NACIJA U ŠOKU! Nestorović promenio profesiju, sve rasprodao za 10 minuta!

EKSKLUZIVNO! NEBOJŠA STEFANOVIĆ O BRUTALNOM PREBIJANJU U NOVOM SADU: Uhvatićemo ga, gde god da se sakrio!

Nema dokaza o korisnosti

Drugo, čak i ukoliko su suplementi prošli kontrolu, to zapravo znači da su bezbedni i da neće izazvati nikakvu štetu po zdravlje. Ipak, ne postoji nikakv dokaz o njihovom direktnom, pozitivnom učinku.

– Oni mogu da budu korisni, ali niko ne može da vam tvrdi da će to sa sigurnošću biti tako. To zavisi od osobe, zdravstvenog stanja, organizma i mnogih drugih faktora – kaže on.

 

Nije lek za koronu, ali mora se uzimati u apoteci

Originalne proizvode potrebno je uzimati isključivo u apotekama, jer oni imaju deklaracije i sertifikate. Na svakom drugom prodajnom mestu, ne možemo da budemo sigurni u to.

– Kada je sastav dobar i proizvod sadrži odgovrajuću količinu pojedinih minerala, postoji najveća šansa da to ima dobro dejstvo na zdravlje. Ipak, svakako da cink i selen ne mogu da izleče korona virus i to svi moraju da znaju – upozorava lekar.

OBAVEZNO PROČITAJTE!

TAČKA NA MINIMALAC Vlada odredila najnižu cenu rada za 2021.

NOVA RADNA MESTA Hoćete državni posao, spremite se!

VRATIO SE BANE! Ivanović ponovo u Premijer ligi (FOTO)

Laboratorijskim analizama potvrditi manjak

Ako postoje dokazi da selena i cinka zaista nema dovoljno u organizmu, što se proverava laboratorijskim analizama, svakako je preporuka koristiti suplement.

– Kod određenih kožnih i imunoloških oboljenja, zaista nije retkost da postoji deficit ovih minerala. To se proverava lekarskim pregledom. Takođe, ukoliko se analizama utvrdi da hrana na određenom podneblju takođe ne sadrži dovoljno cinka i selena, u redu je koristiti dodatak – kaže profesor.

 

Nema momentalnog rešenja

Imunitet se gradi na duže staze i ne možemo da očekujemo da će doći do trenutnog jačanja organizma, kaže profesor.

– Organizam se ne jača preko noći. Čak i kada cink i selen uzimamo redovno nekoliko meseci u kontinuitetu, to nam neće pomoći ako imamo nezdrave životne navike i loše se hanimo – kaže Mikov.

 

Nijedna šumeća tableta ne menja hranu

Ishrana koja je raznovrsna sama po sebi može da obezbedi dovoljnu količinu selena i cinka, bez iakkve potrebe za dodacima.

– Nijedna šumeća tableta, kapsula ili kapi ne mogu da zamene prirodnu hranu. Da mogu, hrana nam ne bi bila potrebna. Toga moramo da budemo svesni i da ove proizvode koristimo isključivo kao dopunu – kaže on.

 

Posledice po hronične bolesnike

Osobe sa hroničnim bolestima treba da provere sa svojim lekarom da li zapravo smeju da koriste suplemente selena i cinka bez posledica.

– Oni mogu da poremeten apsorbciju lekova za neke hornične bolesti. To dovodi do poremećaja izlučivanja i mogu da stvore probleme – kaže profesor.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter