1°C

Beograd

Photo: Pixabay

Izvor: Blic.rs

DETE IMA SIMPTOME KORONE, A NE ŠALJU GA NA TESTIRANJE: Doktor Goran Vukomanović savetuje kako da postupite u toj situaciji

Veliki broj roditelja ovih dana je zbunjeno - primećuju kod svoje dece sve simptome korona virusa, postupaju u skladu sa propisima, vode ga kod lekara, međutim, tamo ih čeka iznenađenje - pedijatri u velikom broju slučajeva ne obavljaju testiranje deteta. Lekari imaju odgovor zašto je to tako.

Tragom ove informacije, pitali smo pedijatra dr Gorana Vukomanovića sa Univerzitetske dečje klinike "Tiršova" kakva je procedura kada je u pitanju testiranje dece, pogotove one koja idu u školu i vrtić, što naročito zanima roditelje koji strahuju od širanja zaraze po ovim ustanovama. Sa kojim simptomima se ona testiraju?

- Preporuke za testiranje što se tiče simptoma iste su kao kod odraslih. To su svi oni simptomi koje već svi dobro znamo. Međutim, do sredine sledeće nedelje je u planu da se naprave posebne preporuke za pedijatre u vezi sa testiranjem dece. Pretpostavljamo, na osnovu dosadašnjih saznanja da neće biti nekih velikih promena u protokolima za testiranje u odnosu onog postojećeg za odrasle - objašnjava doktor Vukomanović

On ističe da će se izraditi poseban protokol za testiranje novorođenčadi, gde će se izaći sa jedinstvenim stavom kada i u kojim okolnostima će bebe biti testirane.

Na naše pitanje zbog čega se deca sa korona simptomima ne testiraju, Vukomanović daje dva razloga.

- Ne žuri se sa testiranjem dece, jer ona u ovom periodu mogu da imaju neku drugu infekciju, što najčešće i bude tako. Drugo, deca ne razvijaju ozbiljne forme bolesti. Svako dete pratimo kao da je kovid pozitivno i uvek smo u pripravnosti da odreagujemo - kaže Vukomanović i dodaje da testiranje ima funkciju samo onda kad je neophodno da dete bude u bolnici.

On naglašava da svakako dete sa svakim oblikom respiratorne infekcije treba da bude izolovano u kućnim uslovima i da ne ide na nastavu.

I upravo ovo poslednje i dalje nije u potpunosti jasno većini roditelja ni 17 dana otkako je školska godina dpočela.

Ono što je izvesno, to je da roditelji više nego ikada pre, moraju da budu spremni na češće uzimanje bolovanja, jer i zbog najmanjeg simptoma decu će morati da povuku iz škole ili vritća.

Dodajmo tome i to da nije baš preporučljiovo da dugo vremana provode sa bakama i dekama, tako da zaboravite na baka servis ove jeseni i zime.

Obaveštenje vrtića

U prilog tome govori i to što su recimo roditelji mališana centralne prestoničke opštine dobili obaveštenje u kome se navodi da u "slučaju sumnje na respiratorne infekcije kod deteta, roditelja, školske dece i ostalih članova zajedinčkog domaćistva, do dobijanja tačne dijagnoze, a da nije kovid 19, dete ne dovode u vrtić".

Takođe, navodi se dalje u obaveštenju za roditelje, u slučaju sumnje na kovid 19 ili testiranje jednog ili oba roditelja, deteta, članova zajedničkog domaćisntva ili školske dece, dete ne dovidi u vrtić do dobijanja rezultata.

Naravno, navodi se i da dete ne treba dovodi u vrtić ukoliko je neko od članova porodice ili zajedničkog domaćinstva u izolaciji zbog potvrđene zaraze ili rizičnog kontakta.

Svaku nelagodu ozbiljno tretirati

Dakle, šta roditelji da rade, odnosno sa kojim tačno simptomima deca nikako ne treba da idu u školu i vrtić.

- Sa prvim kašljem, temperaturu i da ne pominjem! Pri pojavi bilo kakvog simptoma respiratorne infekcije dete treba odvesti kod lekara da se odrade analize, prvnstveno krvna slika i da se utvrdi šta je sa detetom. Ja sam za maksimalnu opreznost u ovoj situaciji - naglašava za "Blic" dr Dejan Joneva, pedijatar iz Doma zdravlja "Dr Simo Milošević".

On objašnjava da je trenutno "simptomatika korona virusa veoma bogata i šarenolika".

Kreće se od klasičnih simptoma respiratornih infekcija do stomačnih tegoba i zbog toga svaku nelagodu treba ozbiljno tretirati.

Dr Jonev dodaje i da ovakav stav treba da postoji ne samo zbog korona virusa već i zbog sprečavanja širenja drugih bolesti kojima su deca podložnija u velikim kolektivima pa i očuvanja imuniteta mališana.

Mora da postoji svest o ozbiljnosti situacije

PROČITAJTE OBAVEZNO

SVI IMATE OVE APLIKACIJE U TELEFONU! Proglašene su za ŠPIJUNSKE i od nedelje ZABRANJENE

ŽREB ZA LIGU EVROPE: Zvezda ide u Sloveniju ili Jermeniju

ĐOKOVIĆ DOBIO "SRPSKI DERBI" U RIMU! U petak igra četvrtfinale! (VIDEO)

MALE TAJNE ONLAJN MUVANJA Evo šta znače poruke muškaraca na mreži

Na konstataciju da to znači bolovanje na prvo "kašljucanje" i curenje iz nosa mališana (istini za volju, mnogi roditalji pre doba korone slali su decu i u školu i vritić i kada kašljucaju i slinave, sve dok "nije ništa ozbiljno"), dr Jonev priznaje da to jeste veliki problem, ali i kaže da treba da postoji svest o ozbiljnosti situacije.

- Imao sam slučaj kada je otac doveo ćerka sa simptomima respiratorne infekcije i odmah je pitao da li treba da se javi u svoju firmu i kaže da mu je dete bolesno. Devojčica je, srećom, imala bakterijsku upalu grla. Razumljivo je da su roditelji prvenstveno zabrinuti za decu, ali treba da postoji i ta doza odgovornosti da i otac ili majka mogu potom virus da šire na svom radnom mestu. Zato se i trudimo da roditeljima maksimalno izađemo u susret i da im damo potvrde za bolovanje - priča ovaj pedijatar.

Na kraju, on zaključuje da situacija nije zavidna, ali da moramo biti na oprezu.

Svaka tegoba se, dakle, mora tretirati ozbiljno, a po potrebi dete izolovati i pratiti njegovo ponašenje.

Dr Jonev apeluje da treba održati svest o tome da je situacija ozbiljna kao i pozvao na odgovornost svih građana zarad opšteg dobra.

O deci i školama pre izvesnog vremena je govorio i epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović koji je rekao da "nemamo situaciju da se moraju zatvarati škole zbog većeg broja obolele dece, niti smo apsolutno blizu takve situacije".

"Poslodavci da imaju razumevanja"

Doktor Tiodorović je rekao i da poslodavci moraju da shvate da majka ili otac imaju pravo da ostanu sa detetom, ukoliko se pojavi sumnja da je ono zaraženo korona virusom.

- Treba da shvate da će im onaj radnik koji je oslobođen razmišljanja da li je dete dobro biti bolji izvršilac poslova kada dođe na posao posle tih nekoliko dana s detetom, nego da bude na poslu s prinudom, a da u vrtić ili školu pošalje dete koje nije potpuno zdravo - upozorio je Tiodorović.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti