2°C

Beograd

RODITELJI, PAŽNJA: Kako da znate da li starije dete može da pričuva mlađe?

Nažalost, kao i kod mnogih drugih pitanja vezanih za odgoj dece - ovde nema jednog odgovora. Međutim, uveravamo vas da će zahvaljujući našoj listi donošenje odluka postati mnogo lakše.

Koliko rano deca mogu početi da se brinu o mlađoj braći i sestrama? Ne postoji tačan odgovor na ovo pitanje. Prema psiholozima, najopštija granica je 12 godina. Međutim, starost nije najvažnija odrednica. Svako od nas svakako poznaje slučajeve kada je, na primer, devetogodišnjak odgovorniji od trinaestogodišnjaka. Ovde su odlučujući individualni faktori.

Da bismo vam pomogli da procenite situaciju, pripremili smo listu od 5 pitanja koja treba da postavite sebi pre nego što donesete konačnu odluku.

Da li se starije dete oseća spremnim za to i želi to učiniti?

Psiholozi naglašavaju da su deca često zarobljena u ulogama u kojima ne žele da se nalaze. Ponekad žele da se iskažu pred svojim vršnjacima, braćom i sestrama ili čak i svojim roditeljima. Ne zaboravite da ne vršite pritisak na decu - ni namerno ni nenamerno. Kada se naglasi, čitavo iskustvo iz prijatnog izazova pretvara se u mučenje, što može rezultirati izbegavanjem odgovornosti u odraslom životu.

Da li će mlađe dete slušati starije dete?

Ponekad je slučaj da mlađe dete nije spremno za takav izazov. U središtu problema je nedostatak autoriteta starijeg deteta. Ako vaš mališan jednostavno ne sluša i ne oseća poštovanje prema svom bratu ili sestri, bolje je da pažljivo razmislite pre nego što ih ostavite kod kuće. Šta treba da uradite ako niste sigurni? Prvo, pažljivo pratite odnose koji prevladavaju između vaše dece. Drugo - razgovarajte sa njima. Pitajte mlađe da li je sigurno da će slušati starije. Pitajte da li se slaže. Ako zanemarite ovo, umesto da radite zajedno, biće argumenata, plakanja, a možda čak i borbe.

Koliko dugo će to biti?

Primenite metodu malih koraka. Prvi put ne ostavljajte decu same više od sat vremena. U idealnom slučaju, uradite test i ostavite ih na primer na 30 minuta. Tek nakon nekoliko uspešnih pokušaja odlučuje se za duži izlazak. Takođe, ne zaboravite da podesite tačno vreme vašeg povratka i držite se toga. Ovo će dati deci osećaj sigurnosti. Ne zaboravite da budete tačni i ne zloupotrebljavajte njihovo poverenje!

Ženski Magazin
Foto:Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar