27°C

Beograd

STRUČNJACI OBJASNILI: Zašto deca razvedenih roditelja češće lažu?

Deca razvedenih roditelja dva puta su sklonija laganju i prevarama od svojih vršnjaka iz srećnih brakova.

Izloženost manipulativnom ponašanju od malih nogu je nešto što ostavlja trajne posledice na mališane, koji zatim smatraju da mogu i sami tako da se ponašaju, ali to nije sve. Deca razvedenih roditelja takođe će očekivati više "nadoknade" od druge dece.

Istraživanje sprovedeno u Holandiji obuhvatilo je skoro 800 dece predškolskog uzrasta. Mališani su dobili novčić čija je jedna strana obojena u belo, a druga u crno, zatim im je naloženo da odu iza paravana i bace novčić. Deci je obećano da će, ako novčić padne na belu stranu, dobiti slatkiš, a ako padne na crnu, neće dobiti ništa.

Deca razvedenih roditelja su bila dva puta sklonija tome da slažu koji su rezultat dobila.

-Deca razvedenih roditelja pokazala su da manipulativno ponašanje, kojem su bila izložena, smatraju poželjnim načinom da ostvare svoj cilj. Laganje su posmatrala kao legitiman način za ostvarenje zamišljenog, i takođe su smatrala da zaslužuju 'nagradu' ili neki vid nadoknade za svoj trud- navode autori studije.

Oni podvlače da se deca iz rasturenih brakova nisu ponosila svojim ponašanjem, već je ono signal drugih osećanja.

-Deca su smatrala da su delom doprinela rastanku svojih roditelja i zbog toga osećala krivicu. Laganje im je omogućavalo da 'pobegnu' u svet u kojem nemaju probleme- dodaju autori studije.

Mondo
Foto:Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar