18°C

Beograd

Photo: instagram

Izvor: blic

MARIJA JE MISLILA DA NOSI BLIZANCE: A na ultrazvuku TAJAC

Evo ga jeeeedno srce, evo ga druuugo srce. Hajde Maki, podupri se pesnicama, da ti uslikam jednu porodičnu sliku - kaže doktorka, a onda - muk.

- U čoveče, trojke - kaže.

Igor gleda u ekran, ćuti. Doktorka proverava. Ja, u raju. Svet je mogao da stane. Sve moje želje i molitve bile su uslišene, kaže nam Marija.

Trudnoća sa trojkama uvek je komplikovana, i lekari uglavnom savetuju majkama da odstrane jedan plod, kako bi druga dva imala više vremena i prostora da se razviju. Međutim, Mariji i njenom suprugu to uopšte nije bila opcija.

DANAS JE DAN ZA - "ĆIRILICU" Večeras, u 21 sat, samo na Happy TV (VIDEO)

 - Dr Biljana je detaljno pričala o svim lošim stvarima koje mogu da pođu po zlu. Po zlu po mene ili po bebe. Jedni jednojajčani blizanci i još jedna beba. Kao na akciji. A ja sam se tokom iščekivanja nadala samo jednoj bebi. Posle toliko godina mučenja, nisam bila zahtevna, samo realna. Pitala me je da li imam pitanja, a ja, kojoj opcija odstranjivanja ploda uopšte nije padala na pamet, imala sam samo jedno pitanje: Bože, da li uopšte postoje kolica za tri bebe? - kaže Marija, i posle tog pitanja sve je bilo jasno.

STIŽE VAŽNO OBAVEŠTENJE POREZNIKA: Požurite, rok je 14. februar

Ostatak trudnoće Marija je provela u strogom mirovanju, a pred sobom je imala samo jedan cilj - da trudnoću iznese što je duže moguće.

- Vaša trudnoća nije kao ostale, i nemojte da slušate ljude oko sebe, rekla je moja doktorka. Bila je u pravu. Moja trudnoća nije bila ni nalik ni jednoj trudnoći za koju sam čula. Slušala sam doktorku pod konac i nisam išla kod dr Gugla, to je apsolutno najgori savet koji možete da priuštite uplašenoj trudnici - kaže Marija, a činjenica da je tako pomno slušala savete lekarke dovela je do toga da je uspela da održi trudnoću do čak 35. nedelje, što je za trojke fenomenalno.

NOVA PRAVILA ZA GRAĐANJE: Do pasoša uz veliku promenu

Onda je usledio carski rez - prirodni porođaj sa trojkama nikad nije opcija, a Marija kaže da svu zahvalnost duguje prof. Oliveri Kontić.

- Maki, probudi se. Sve je gotovo - prva je stvar koju je Marija čula.

SVEČANO U LISABONU 20. FEBRUARA: Poetski kabare Ivo Andrić

- To “sve je gotovo” me je štrecnulo, jer sam odmah pomislila nešto loše, a zapravo, porođaj je bio gotov.  Bebe smo odneli na četvrti u inkubator. Bebe su dobro, ti si dobro - usledilo je objašnjenje.

Marija je nakon toga u nekoliko navrata gubila svest, i odvezena je na intenzivnu negu. Po buđenju je, kaže, počela da shvata da u carskom porođaju nema ničeg carskog.

HOROSKOP ZA 10. FEBRUAR: Evo šta vam zvezde poručuju

- U glavi sam posle porođaja imala samo jedan zadatak, koji mi je dala glavna sestra Rada sa humane reprodukcije: “Marija, do sad ste bili disciplinovani, i sada vas molim da kada vam kažu da ustanete na noge prvi put, kako znate i umete, pa taman pali. Ustanite, mnogo je bitno”.

Iako nisam osećala svoje telo, imala sam toliko braunila, česmica i centralni kateter, ustala sam. Mislila sam da umirem, toliko je bilo neprijatno i bolno. Zbog nemoći i umora su mi konstantno lile suze niz lice. Bilo me je sramota od sestara sa intenzivne, a one su zaista bile divne. Kao da me je mama čuvala. Želela sam samo da budem bolje, jer su sestre i doktori stalno gledali na ekran iznad mene. Pritisak nije bio dobar. Bila sam na trodonu. Htela sam da vidim svoje bebe. Dan prvi - priseća se Marija.

ŠOKANTNI DETALJI MUČENJA SRPKINJE U VIJETNAMU Igor Jurić na Happy TV ispričao neverovatnu dramu (VIDEO)

Nakon boravka dece na Institutu za neonatologiju gde su proveli mesec i po dana, i nakon što se njen sinčić izborio sa bolničkom bakterijom, potpuno zdravi stigli su kući, gde su se Marija i Igor susreli sa potpuno novim setom pitanja i nedoumica. Prva noć sa trojkama prošla je u potpunom magnovenju, jer usledio je period privikavanja. Marija, koja je do tada navikla na brz životni ritam kakav nameće karijera menadžera velike firme, rešila je da sada pauzira sa karijerom i u potpunosti se posveti tako dugo željenoj deci.

NESTALA DEVOJČICA (14) IZ LESKOVCA: Poslednji put viđena pre dva dana

- Najveći strah mi je bio da ću biti zavisna od nečije pomoći, ili da mi u kuću navale babe i dadilje i slična vojska. Što bi Snup Dog rekao, moram prvo da se zahvalim samoj sebi, na poslovnom menadžerskom iskustvu prethodnih 17 godina rada. To postavljanje prioriteta, upravljanje vremenom, resursima i ljudstvom mi je zaista pomoglo u brizi o deci. Zvučaće vam sigurno suludo ili gotovo neverovatno, ali ja svoju decu čuvam sama. Suprug mi pomaže kada dođe sa posla, a on radi od 9-17h. Pored tri nova člana porodice na koje je trebalo da se naviknemo, nismo imali dovoljno želje da se navikavamo i na ostalu “pomoć”. Najviše porodicnih svađa nastane iz najboljih namera, pa smo se mi stoga odlučili da mama pazi bebe, a tata mamu. Teško je, gotovo neizdrživo nekim danima, ali bih ohrabrila svaku mamu da to pregura. Kada obrnete jedan krug oko Sunca, obrnuli ste igricu

Sebi je, kaže, mnogo pomogla kupovinom svakog aparata za koji bi pomislila da bi mogao da je ubrza.

NAJSMRTONOSNIJI ŽENSKI RAK: Na prve simptome obratite se lekaru

- I jedno dete je dovoljno naporno, a možete misliti kako je sa trojkama. Sve što uradite, morate da uradite po tri puta. Zato gledam da sebi pomognem, olakšam i ubrzam koliko god je moguće. Naravno, pored toga racionalizujem troškove gde god je moguće - recimo, trojke su brzo prerasle ogradicu i tada sam se dosetila da ih smestim u veliki bazen za naduvavanje, koji nas je služio sve dok nisu prohodale i postale nezaustavljive. Niti je isto izdržavati jednu, dve ili tri bebe istovremeno, tako da onaj novac koji se dobija kao roditeljski dodatak je zaista kap u moru troškova koji postoje oko bebe. Ja pokušavam da racionalizujem troškove, što uvek predlažem i drugim mamama - recimo da se raspitaju u svom okruženju ili grupama za razmenu bebeće garderobe i ostale opreme za bebe..

 Jako je važno da deca imaju ustaljen ritam i da uvek znaju šta je naredno što sledi. Kada imate ritam, završili ste više od pola posla, i stvari teku poprilično glatko. Nikako ne dozvolite da odsupate od ritma koji ste uspostavili i stvari će se dalje rešavati mnogo, mnogo lakše - zaključuje Marija, koja svoja iskustva i savete deli i na Instagramu, gde ćete je naći pod imenom "Žena, majka, kraljica".

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti