2°C

Beograd

PAŽNJA: Sedam stvari koje ne smete zaboraviti kada putujete u inostranstvo!

Šta je vredno zapamtiti i šta učiniti pre putovanja? Šta poneti na odmor?

Nekoliko dana pre odlaska na odmor počinjemo da osećamo uzbuđenje, ali i nervozu. Mi se fokusiramo na pakovanje neophodnih stvari, kupovine, planiranje putovanja. Međutim, ako ćete ostati duže, posebno u inostranstvu, treba da razmislite o dodatnim aktivnostima koje će vam omogućiti da brzo reagujete i izbegnete dodatne probleme u neočekivanim slučajnim situacijama.

Dokumenta za automobil i mape

Kada odlazite automobilom, proverite da li je u potpunosti ispravan i da li imamo neophodno osiguranje. Većina ima GPS koji nas vodi na putu, ali ne boli imati mapu puta sa nama. Proverite kakvi su saobraćajni propisi u zemlji gde ćete boraviti, kao i u zemlje kroz koje ćete proći. Štaviše, saznajte koja oprema je potrebna u datoj zemlji (reflektujući prsluci, aparati za gašenje požara, komplet prve pomoći itd.)

Kopije dokumenata

Zaštitite se u slučaju gubitka dokumenata - nikada ne čuvajte sva dokumenta, novac, karte i platne kartice na jednom mestu. Gubitak pristupa novcu i dokumenata koji vam omogućuju da se vratite, u najgorem slučaju, može čak značiti i noć pod nebom! Vredno je proveriti kontakt podatke konzulata unapred i kako doći do njega ako je potrebno. Potrebno je da imate skenirane dokumente.

Držite kopije dokumenata blizu vas i sakrijte originale. Pored toga, korisno je imati brojeve dokumenata, na primer u telefonu ili negde drugde, jer u slučaju krađe, ako su i platne kartice izgubljene, njihova rezervacija često zahteva identifikacijski broj.

Dodatno osiguranje

Osiguranje izaberite zavisno od vrste putovanja i od toga da li ćete se aktivno baviti sportom (npr. planinarenje, ronjenje) Prilikom odlaska na odmor osiguranje je često uključeno u paket. Proverite, međutim opsega zaštite. Često ne pokrivaju troškove moguće hospitalizacije. Ako putujete po zemljama EU, vredi napraviti EHIC (European Social Securiti Card). Kada putujete automobilom u zemljama koje nisu članice EU, setite se Zelene karte.

Pristup novcu

Pristup novcu - nošenje mnogo gotovine sa vama nije sigurno. S jedne strane, držimo ga na nekoliko mesta, a s druge - hajde da imamo pristup preko platnih kartica. Proverimo, međutim, kakve su provizije za bezgotovinska plaćanja i povlačenja iz stranih bankomata. Sve više banaka nudi kartice sa malim fiksnim naknadama za ove aktivnosti ili čak odustaju od provizije.

Punjač za telefon

Nikada ne zaboravite ni na telefon, ni na punjač. Takođe je vredno razmisliti o solarnom punjaču, koji će u odsustvu pristupa električnoj energiji, biti dodatni izvor energije za telefon. Telefoniranje je ključno u situaciji gubitka dokumenata, problema na putu. Takođe imate pristup internetu.

Lekovi

Ako trajno uzimamo lekove važne za naš život i zdravlje, nosimo dupla pakovanja sa saobom. U slučaju neočekivanog produženja boravka (gubitak dokumenata, kvar na vozilu, kašnjenje leta, itd.), Ovaj višak će biti veoma važan.

Obezbeđenje stana

Utvrdimo kome ćemo tokom putovanja poveriti brigu o našem stanu ili domu. Vredi razmotriti osiguranje imovine, jer prema statistikama, u danima odmora je najviše provala i krađa.

Ženski Magazin
Foto:Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar