19°C

Beograd

GRAD DEVE: Ovo je najposećeniji grad na svetu!

Tajlandski glavni grad Bangkok na prvom je mestu najposećenijih gradova na svetu, ispred Pariza i Londona, prema godišnjem istraživanju MasterCarda.

Bangkok je najposećeniji grad na svetu četvrtu godinu za redom sa 22,8 miliona posetilaca. Pariz i London su na drugom i trećem mestu sa oko 19,1 miliona dolazaka, a sledi ih Dubai sa 15,9 miliona. Listu nastavljaju dva grada u jugoistočnoj Aziji, Singapur i Kuala Lumpur koji su zauzeli peto i šesto mesto. Prema istraživanju koje obuhvata 200 gradova, u prvih deset svrstali su se još Njujork, Istanbul, japanska prestonica Tokio i turski grad Antalija.

Broj međunarodnih posetioca u 200 gradova narastao je za 76 odsto u zadnjih 10 godina. Uprkos činjenici da je Bangkok više godina na vrhu popisa, tajlandski turizam beleži blaži pad dolazaka što nije nevažno u zemlji u kojoj se turizmom ostvaruje 12 posto prihoda.

Slabiji rast Kine uticao je na pad dolazaka kineskih turista u prvoj polovini godine. Ali, tu činjenicu delimično je nadoknadio povećan broj indijskih turista. Tajland očekuje oko 2 miliona indijskih turista u 2019. godini, predviđaju tajlandske turističke vlasti. S druge strane, ocenjuju da će Kina uvek biti snažno turističko tržište.- S obzirom na to da manje od 10 odsto kineske populacije ima pasoš, potencijal kineskog tržišta neće nikada izbledeti - rekao je izvršni direktor hotelske grupacije Minor Hotels Dilip Rajakrier.

Izvor: B92
Foto: Pixabay/Printscreen

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar