19°C

Beograd

DRAGOCENOSTI ISTOČNE EVROPE: Saudijska Arabija počinje sa izdavanjem turističkih viza! (FOTO)

Neotkrivene lepote koje su se do sada krile iza peščanih dina uskoro će biti dostupne za turiste koji žele da posete jednu od najkonzervativnijih zemalja na svetu.

Saudijska Arabija će ovog meseca konačno početi da izdaje turističke vize, i nada se da će privući veliki broj posetilaca. Do sada, vizu za ulazak u ovu možda najkonzervativniju zemlju na planeti mogli su da dobiju samo hodočasnici za putovanje u Meku, Medinu i Džebu, oni koji putuju poslovno ili imaju porodicu u Saudijskoj Arabiji.

Osim Meke, koju godišnje poseti više miliona muslimanskih vernika na svetom hodočašću, jedna od atrakcija čije vreme tek dolazi je Madain Saleh. To je drevni nabatejski grad u regiji Al-Ula, koji se nalazi na Listi svetske kulturne baštine UNESCO-a. Prema sporazumu koji je Saudijska Arabija potpisala sa Francuskom, ovaj lokalitet će biti zaštićen i prilagođen za turističke posete, sa izgrađenom infrastrukturom, uz promociju održivog turizma u regiji.

Madain Saleh, nekada poznat kao Hegra, bio je južna nabatejska prestonica, dok je Petra, danas svetski poznata turistička atrakcija u Jordanu, bila severna prestonica. Grad je hiljadama godina bio deo važne trgovačke rute i mesto susreta mnogih kultura. Ovde se nalazi 131 drevna grobnica od kojih su najatraktivnije one koje su dramatično uklesane u stene.

Projekat Crveno more prostire se duž 100 kilometara obale, između gradova Umluj i Al Vajh. Obala i 50 netaknutih ostrva uz nju biće pretvoreni u luksuznu turističku zonu, sa brojnim prvoklasnim hotelima, zabavnim sadržajima i sopstvenim aerodromom.

Ovo će biti „poluautonomna zona“, u kojoj će strani posetioci biti izuzeti od najstrožih zakona zemlje, gde neće biti razdvajanja polova i gde će čak moći da se konzumira alkohol. Početak radova na projektu zakazan je za ovu jesen, a završetak 2022. godine, a očekuje se da će država na ovaj način kreirati 35.000 poslova i godišnji profit od četri milijarde dolara.

Projekat izgradnje futurističkog grada NEOM-a vredan je 500 milijardi dolara i očekuje se da će biti završen za 30 do 50 godina, kada će biti ozbiljna konkurencija, Dubaiju, Abu Dabiju i Dohi. Radovi su u toku i prva faza će biti gotova 2025. godine, a saudijska vlada očekuje da će ovaj grad preuzeti primat kao centar poslovanja, trgovine i zabave u regionu piše "Travel Magazine."

“Qiddiya“ je novi centar zabave, sporta i kulture u zemlji, a od Rijada udaljen oko 40 minuta vožnje. Radovi su u toku i u okviru centra posetioci će moći da uživaju u neverovatnom spektru sadržaja-tematskim i akva parkovima i zabavnim vožnjama, raznovrnoj ponudi sportskih aktivnosti i prefesionalnih terena, adrenalinskim iskustvima, programima koji istražuju prirodu, muzejima, galerijama i brojnim kulturnim sadržajima.

Do sada je turizam bio gotovo isključivo verski, a iako se očekuje da će i broj muslimanskih hodočasnika porasti i do 10 puta do 2030. godine. Zahvaljujući novim atraktivnim sadržajima i stimulansima kao i prirodinim lepotama zemlje i kulturno-istorijskim ponudama, Saudijska Arabija se nada da će otvoriti i neka potpuno nova turistička tržišta.

Nakon jako loše slike koju je svetska javnost stekla o ovoj zemlji zbog političkog ubistva novinara Džamala Kašogija prošlog oktobra, država se nada i da će turizam pomoći da se popravi utisak o Saudijskoj Arabiji u svetu.

Izvor: B92
Foto: Pixabay

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar