12°C

Beograd

Photo: Instagram/Printscreen

Izvor: B92

IZGUBITE SE U SARAJEVSKIM ULIČICAMA: Spoj različitih kultura na Miljacki! (GALERIJA)

Svi bi barem jednom u životu trebalo da posete Sarajevo, grad koji odiše pozitivnom energijom i ima srdačne domaćine.

Na ovom mestu se susreću istok i zapad, a dodamo li tome istorijske znamenitosti i prirodne lepote, zaista vredi da ga posetite. Grad je smešten u kotlini, što znači da gde god da stanete, uživaćete u pogledima na planine koje ga okružuju.

Reka Miljacka grad deli na dva dela. Kažu da ne postoji manja reka sa više mostića.

Tako su se odmah do grada smestile planine Trebević, Jahorina, Igman, Bjelašnica, Romanija i Treskavica, a šećući tamo možete naići na stećke - srednjovekovne monolitne kamene spomenike koji su čak stavljeni i na spisak svetske kulturne baštine.

Sarajevo je ime dobilo još u vreme Osmanlija. Kad je bosanski namesnik Isa-beg Ishaković započeo s planskom gradnjom, uz džamiju, tekiju, prenoćište i upravni dvor. Izgradio je i dvor za stanovanje kojem je dao ime Saraj. Upravo taj dvor zaslužan je za naziv koji ovaj grad nosi danas. Prevedeno sa turskog saraj znači palata, dvor.

Kada odete tamo ne možete da zaobiđete Baščaršiju s više od 1000 dućana. Posebno obratite pažnju na ulicu Bravadžiluk. Tamo će vas mirisi gastronomskih specijaliteta koji se šire iz sarajevskih ćevabdžinica, buregdžinica i aščinica (restorani nacionalne hrane) očarati.

Obavezno istražite i Gazi Husrev-begovu džamiju kao najveći sakralni objekat islamske arhitekture na ovom području.

Ostalo je na vama, jednostavno se izgubite u zanimljivim ulicama i potrudite se da kvalitetno provedite vreme u Sarajevu.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti