28°C

Beograd

MAGIČNO OSTRVO: Neotkriveni raj za turiste!

Magično ostrvo u srcu Kiklada Siros malo je poznato srpskim turistima. Greška koju što pre moramo da ispravimo!

Samo 150 kilometara jugoistočno od Atine nalazi se centar kikladskih ostrva i jedno od najlepših grčkih ostrva Siros. Ermupoli ne samo što je glavni grad Sirosa već je i administrativni centar svih kikladskih ostrva, a 25.000 stanovnika održavaju ga aktivnim i tokom zimskih dana.

Čim trajekt počne da prilazi bajkovitom ostrvskom gradu imaćete osećaj kao da vas je put naneo na Siciliju. Možda ćete se u prvi mah pitati gde su te uske uličice sa belim kućicama i plavim prozorima čije zidove krase bogunvile. Ne brinite, tu su. Ipak, to nije ono što ćete uočiti na prvi pogled i postoji dobar razlog za to. Naime, zbog dugogodišnje italijanske vlasti kroz istoriju, ovaj narod je i te kako ostavio svoj pečat koji je prisutan u svakoj uličici donjeg Ermupola.

Možda je to najveća čar ovog ostrva – osim što je stanovništvo katoličke i pravoslavne vere dosta izmešano, tako je i arhitektura grada. Da harmonično žive vekovima i kroje svoju priču njajbolji je dokaz činjenica da je Vatikan jedino na Sirosu dozvolio da se katolički i pravoslavni praznici slave u isti dan kako ne bi bilo nikakvih razlika. Pa tako u gradu možete videti najviše pravoslavnih crkava, a van grada više katoličkih.

Taman kada se naviknete na dodir Italije u srcu Kiklada na vrhu grada čeka vas pravi, mali Santorini. Čim zakoračite u naselje Ano Siros (Gornji Siros) osećaćete se kao u snu. Da, zaista je potrebno da se uštinete i shvatite da uličice kojima koračate nizbrdo i uzbrdo nisu san, ali jesu raj – na Zemlji. Naselje Ano Siros bilo je prvo naselje na ostrvu, a magarci su bili glavno sredstvo koje je ljude prevozilo od luke do gornjeg grada. Pogled na moderni Ermupoli, ali i na okolna ostrva neće vas ostaviti ravnodušnim, a teško da ćete kontinuirano koračati kada se sa svakog mesta pruža panorama na grad i okolna ostrva. Ta mesta su čak i obični mali prolazi između kućica koje krasi mediteransko cveće.

Više nego praktična lokacija ostrva koja vam dozvoljava da se "šetkate“ po Kikladima na jednodnevni izlet začinjena je i neverovatnom istorijom, ali i mentalitetom njegovih stanovnika. Siros ima tu sreću da ga turisti još nisu zaposeli kao njegove komšije, što ga čini idealnim za one željne pravog grčkog mentaliteta i kombinacije dve kolevke moderne civilizacije - Grčke i Italije. Cene su prilično niske za razliku od komšijskih ostrva, a stare kuće s visokim plafonima pretvorene su u moderne i vrlo komforne butik-hotele. Shodno ovom miksu kultura koje se savršeno dopunjuju svedoči i bogata istorija ostrva.

Ono što svakako "podiže“ vrednost ostrva je El Grekova slika "Uspenje Bogorodice“ koja se nalazi u istoimenoj crkvi u centru Ermupolija. Veruje se da je nastala 1566. godine, a na Siros su je doneli migranti tokom Grčkog rata za nezavisnost. Da se nalazi na Sirosu javnost je saznala tek 1983. godine, a njeno pronalaženje umnogome je pomoglo razumevanju ranih faza El Grekove karijere.

Nedaleko od crkve u kojoj se nalazi El Grekova slika neprocenjive vrednosti nalazi se i Industrijski muzej Sirosa koji s ponosom dočarava zašto je ovo ostrvo u 19. veku bilo industrijska sila – veliki proizvođač brodova, ali i kvalitetnog donjeg veša koji su članice kraljevskih porodica iz čitave Evrope naručivale baš sa ovog kikladskog ostrva. Tu je takođe i prvi električni automobil u Grčkoj, koji je bio veoma popularan sedamdesetih godina u Velikoj Britaniji.

Zanimljiv je podatak da je krug između Mikonosa, Delosa i Sirosa, prema podacima Nase, mesto sa najviše svetlosti na planeti. Nije tek tako Delos izabran za prvu prestonicu antičke Grčke. Stara Grčka se i danas može videti na ovim ostrvima.

Ronjenje je u određenim oblastima na Sirosu zabranjeno, kao i građenje kuća u severnom delu ostrva zbog brojnih arheoloških pronalazaka“, kaže Adonis Marangos

A preko puta Sirosa nalazi se maleno, divlje ostrvo koje se naziva Donki ajland, a koje je istorijski značajno jer je na njemu izgrađen prvi svetionik u Grčkoj.

Pre nego što se Pirej razvio, Siros je bio najvažnija luka u ovom delu Evrope. Zbog razvijene trgovine brodovlasnici su dolazili ovde da posluju. Prva brodska kompanija nalazila se upravo ovde, prva bolnica u Grčkoj bila je ovde, prva pošta, prva Nacionalna banka Grčke... Baš zato što je oduvek bio trgovinski i administrativni centar Siros nikada nije imao potrebu za turizmom“, dodaje Adonis.

B92.net
Foto: Wikipedia/Youtube-printscreen

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar