21°C

Beograd

OMILJENA DESTINACIJA SVIH JUGONOSTALGIČARA: Provozajte se Titovim kadilakom po Brionima (FOTO)

Čisto more, prelepa priroda, životinje koje slobodno šetaju, dva funkcionalna hotela - tako bi se mogli opisati Brioni, grupa ostrva uz Istru, omiljeno letovalište šefa bivše SFRJ Josipa Broza Tita, koje 1983. proglašeno za nacionalni park i dostupno javnosti.

Brione čine dva veća i 11 manjih ostrva, na kojima se nalaze manje i više sačuvane građevne iz različitih perioda istorije, od rimske palate, preko srednjevekovnih crkava i kapela, do nekoliko vila i hotela iz 20. veka.

Do ovog "raja na Zemlji" stiže se brodom iz slikovite Fažane na zapadnoj obali istarskog poluostrva.

Na ostrvlju su pronađeni tragovi života iz kamenog doba, a u vreme Austro-Ugara dolazila je elita da uživa u blagoj klimi i razonodi se.U vreme kada je početkom 20. veka Brione kupio austrijski biznismen Paul Kupelvajzer evropska aristokratija igrala je ovde golf na terenu koji je 1922. bilo najveći u Evropi.

Osim tog sporta, igrali su još jedan sa palicama - polo, ali na biciklama, dok su na konjima tu poteru za lopoticom igrali u vodi, zabave radi.

Do 1960-ih ostrvo je bilo slabo naseljeno, ali onda postaje ekskluzivni letnjikovac predsednika Jugoslavije.

Tito je ovde provodio veliki deo vremena, kažu, čak i po šest meseci godišnje, donoseći odluke iz svoje vile na najvećem ostrvu brionskog arhipelaga, Veliki Brion, koja je dans rezidencija hrvatkih predsednika, a tu je gostio i svoje zvanice, od svetskih lidera do najvećih svetskih filmskih imena.Fimove koje je narod gledao na Pulskom filmskom festivalu, Broz je gledao u privatnom brionskom bioskopu na otvorenom.

Upravo tu je u društvu Ričarda Bartona gledao epsku priču o ranjenim partizanima - "Sutjeska".

Etiopijski car Hajle Selasije bio je prvi visoki gost koji je posetio maršala u ovom nesvakidašnjem ambijentu, u kojem su sađene različite egzotične biljne vrste koje je Tito lično donosio sa svojih "Putovanja mira" po svetu.

Goste je često u razgledanje najvećeg ostrva vozio u kadilaku, koji mu je kupila jugoslovenska dijaspora u Kanadi, a koji posetioci Briona danas mogu iznajmiti po ceni od 700 evra za jedan sat.

Brionski nacionalni park može se obići i turitičkim vozom uz pratnju turističkog vodiča.

Veliku pažnju privlači safari park, na kojem gosti mogu da razgledaju brojne životinjske vrste, od lokalnih istarskih koza, preko muflona sa Sicilije, do lama i indijske slonice Lanke, koju je u paru sa slonom Sonijem, Titu poklonila indijska premijerka Indira Gandi.Brioni su inače, krajem 19. i kroz 20. vek bili mesto gde su dopremane životinje koju su dalje kupovali evropski zoološki vrtovi.

Posebnu atrakciju predstavlja beli papagaj Koki koji priča, a budući da je zabeležno nekoliko fotorafija Tita sa tom pticom, gosti ga najčešće teraju da izgovori ime oca naroda i narodnosti bivše Jugoslavije.

Brioni su danas popularni kao mirno letovalište i mesto održavanja predstava Ulisis teatra Radeta Šerbedžije.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/gradpula, Wikimedia

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar