12°C

Beograd

MORATE IH PROBATI: Italijanska jela koja ne smete zaobići kada posetite ovu zemlju!

Šarenolika kakva jeste, Italija pruža bezbroj gastronomskih mogućnosti. Zato smo pripremili za vas jela koja morate da probate kad ste u ovoj zemlji.

Naravno, pica se podrazumeva pa smo je upravo zbog toga i izostavili fokusirajući se više na neka druga italijanska jela.

Jer, zemlja testenina će vam na tanjiru servirati stvari koje ne možete da zamislite, a koje su veoma ukusne.

1. Bigoli

Ovu "zimsku" supu koja potiče iz Toskane, svi obožavaju. Na vama je sa čim ćete da je napravite, ali tradicionalna podrazumeva miks povrća (kelj i paradajiz primarni), pasulj i stari hleb. Po želji možete da dodate meso ili ribu, ali ako želite da se pridržavate originalnog recepta onda ih izostavite. Taman da se okrepite posle dugih šetnji i razgledanja grada.

3. Risi e bisi

"Risi e bisi" podrazumeva pirinač i grašak. Ovo jelo nije nešto sofisticirano, ali je veoma ukusno. Sastojci su kuvani u povrćnoj supi, a rezultat je jelo lepo balansirano, lagano i omiljeno među vegetarijancima. Mada, uvereni smo da su majke vam pravile rizi-bizi, zar ne?

4. Tortellini en Brodo

Za mnoge porodice u severnoj Italiji, "Tortellini en Brodo" je obavezno jelo u svim prilikama. Služe se u krem sosu i posipaju sitno narendanim parmezanom.

5. Canederli

Prave se od bajatog hleba, jaja, mleka i mesa. Ove začinjene loptice se prelivaju i bistrom supom. Slične su našim ćuftama, samo sa manje mesa.

6. Osso buco alla Milanese

Ako morate da probate jedan tanjir sa mesom u Italiji neka to bude "Osso buco". Ne možete omašiti sa telećim mesom koji je lagano kuvan u vinu.

7. Cacciucco

Niste osoba koja voli ribu? "Cacciucco" će to da promeni. Začinjena morska hrana se vezuje za mesto Livorno, a školjke, rakovi i hobotnica u paradajz sosu je nešto što nećete moći da odolite.

8. Focaccia di recco

Jednostavan recept zvani "Focaccia" je aromatična pogača koja ide odlično sa maslinovim uljem i sirom.

Alo.rs
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar