Izvor:
30.07.2018 u 13:47
0

ZABORAVITE NA ISCRPLJENOST: 5 načina da održimo energiju!

Često možemo da čujemo žalbe na iscrpljenost ili manjak energije. Srećom, postoje jednostavni načini da ishranom doprinesemo da imamo koliko-toliko uravnotežen nivo energije tokom dana.

Podstaknite funkcionisanje mitohondrija.Mitohondrije su neka vrsta minijaturnog pogona za proizvodnju energije unutar ćelija. Jedan od nutrijenata koji podstiče rad mitohondrija je koenzim Q10, prirodna supstanca koja se nalazi i u našem organizmu i u hrani, pre svega u mahunarkama i orašastim plodovima. Međutim, sa starenjem, količina koenzima Q10 u organizmu opada, tako da je, osim uvođenja mahunarki i orašastih plodova u organizmu, za opšti nivo energije od koristi da se povremeno uzimaju i suplementi Q10.
Jedite svaka 2-3 sata. Pošto je većina ljudi u današnje vreme prezauzeta i jurca tamo-amo, lako se desi da između obroka prođe mnogo sati, što je veoma loše za energiju. Nagli padovi šećera (npr. kad pregladnimo) i nagli skokovi šećera u krvi (uglavnom kad posegnemo za slatkišima da brzo nadoknadimo energiju) dovodi do toga da se jednog trenutka osećamo puni energije, a narednog iscrpljeni. Najjednostavniji način da se održi stabilan nivo šećera u krvi je da se jede svaka dva-tri sata. To ne mora da bude mnogo hrane, već je dovoljno i malo kvalitetnih namirnica: malo badema, kikirikija, jabuka, banana i slično biće dovoljni. Ali, potrebno je da to radite dosledno i da zaista gricnete nešto zdravo svaka 2 ili 3 sata.
Birajte namirnice bogate cinkom. Cink učestvuje u desetinama reakcija koje su povezane sa generisanjem energije u organizmu, tako da je ishrana bogata cinkom važna za nivo energije. Cink je takođe važan za sastav krvi i zdravlje kostiju, mozga, srca, jetre, mišića i prostate, a dokazano je i da smanjuje učestalost prehlada i gripa. U namirnice bogate cinkom spadaju: bundevino i suncokretovo seme, orašasti plodovi, crni luk, cvekle, šargarepe i grašak.
Unosite dovoljno vitamina B. Vitamini B grupe suštinski su važni za proizvodnju energije. Pošto se vitamini B ne proizvode i ne skladište u organizmu, neophodno je unositi ih hranom, i to svakodnevno. U najbolje izvore vitamina B grupe spadaju: integralni pirinač, korenasto povrće, bundevino seme, kelj i drugo zeleno lisnato povrće, mahunarke, dinje, citrusno voće i jagode. Važnost unosa vitamina B grupe je tim veća zato što je poznato da stres doprinosi eliminisanju ovih vitamina iz organizma.
Postarajte se da svaki vaš obrok sadrži belančevine. Belančevine omogućavaju ravnomerno i dugotrajno oslobađanje energije tokom vremena i pomažu da se izbegnu nagli padovi šećera u krvi kakve doživljava većina ljudi. Izvrsni i izuzetno zdravi izvori belančevina su: semenke bundeve i suncokreta, naut, sočivo, orasi, bademi, avokado. Osim belančevina, svi oni su veoma bogati i mnogim drugim važnim nutrijentima.

Zdravahrana.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter