Izvor:
13.08.2018 u 06:22
0

ZABORAVITE NA ANALGETIKE: Evo kako možete da smirite bol ako imate upalu mišića!

Nekada upala mišića posle napornog treninga može da bude toliko jaka da poremeti normalno funkcionisanje. Mnogi u toj situaciji posežu za analgetikom kako bi zaustavili bol, iako je poznato da mnogi od njih negativno utiču na razvoj mišića, a mogu da oštete i bubrege.

To je motivisalo mnoge stručnjake i laike da pronađu prirodan način uklanjanja boli. Uspeli su, a vi ga verovatno već imate kod kuće.

Reč je o bananama za koje istraživanje tvrdi da mogu biti korisne za sportiste. Studija se fokusirala na mali uzorak od 20 muških i ženskih biciklista koji su izvozali četiri etape od 75 kilometara.

Pre svakog ciklusa pili su napitak koji se sastojao od šest odsto šećera, vode i jedne od dve vrste banana. Analize krvi učesnika istraživanja rađene su pre i posle svake etape. Naučnici su tom prilikom otkrili da banana ne samo da su bile korisne za održavanje energije u toku vožnje bicikle, već su izrazito ublažile oticanje mišića, upale i bolove nakon toga.

Doktor Dejvid Nedjman, jedan od autora studije, tvrdi da se metaboliti banane koji imaju sličan učinak kao aspirin ili ibuprofen povećavaju u krvotoku. To je približilo ideju o bananama kao idealnoj hrani za sportiste.

Izvor: kolektiv.me
Foto: Twitter/Aktivni.si‏

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter