Izvor:
04.02.2018 u 21:21
0

ZAPOČNITE DAN NA LEP NAČIN: Evo šta savetuju psiholozi!

Izbor jutarnjih aktivnosti utiče na ostatak dana. Ideja je da se dobra jutarnja atmosfera prenese na ceo dan. Evo šta savetuju psiholozi.

Nemojte odmah posegnuti za telefonom
Nemojte se „družiti“ sa svojim telefonom bar prvih sat vremena po ustajanju. Neka vas probudi dobri stari budilnik umesto alarma sa mobilnog. Odolite iskušenju da odmah pregledate mejlove, proverite šta ima novo na fejsbuku itd. Socijalni psiholog dr Ron Fridman kaže da ako ujutro prvo dograbite mobilni, to postavlja vaš um u odbrambeni položaj. Umesto toga, važno je da se prvih nekoliko minuta nakon ustajanja u tišini fokusirate na sebe. „Kada sebe posmatrate kao nekog ko utiče na stvari koji mu se dešavaju, manje ćete podsticati kod sebe anksiozne obrasce razmišljanja“, kaže dr Fridman.

Izaberite zdraviju hranu
Napravite zdrav, hranljiv doručak, rehidrirajte se biljnim čajem ili toplom vodom sa limunadom koja jača imunitet. Kafu popijte tek sat-dva nakon ustajanja. Verovali ili ne, optimalno vreme za kafu je 9 sati ujutro.

Uradite odmah nešto što volite
Psiholozi bihejvioristi su otkrili da su ljudi najproduktivniji u periodu od sat do tri i po sata nakon ustajanja. Tako, npr. ako ustajete u 7, najproduktivniji ćete biti u periodu između 8 i 10:30. To znači da imate dovoljno vremena da pre posla uradite nešto što će vas učiniti srećnim i veselim.

Planirajte unapred
Ako svako jutro, dok vam je mozak svež i „čist“, započnete kratkim planiranjem dnevnih aktivnosti, to će vam pomoći da se izborite sa svakodnevnim obavezama. Možete „proći“ kroz sve sastanke koje imate tog dana, postaviti jedan-dva cilja koja želite da ostvarite.
Stiv Džobs je imao običaj da svakog jutra zapita sebe: „Kada bi danas bio poslednji dan mog života, da li bih želeo da uradim ono što sam planirao danas da uradim?“ Kako je ispričao studentima na predavanju koje je 2005. održao na Stenford univerzitetu, kad god je odgovor bio odrečan previše dana u nizu, znao je da mora nešto da promeni.

Prvo uradite najtežu stvar
Mark Tven je jednom rekao: „Pojedite žabu odmah ujutro, ništa lošije vam se ne može desiti tog dana“. Šta god da je vaša „žaba“, prvo završite sa njom, za lepši nastavak dana.

Ako imate decu, ustanite pre njih
Kada se probudite pre dece, imate vremena da započnete dan na svoj, a ne na njihov način, što će učiniti da osećate da bolje držite stvari pod kontrolom. Bez obzira da li ćete se prvo istuširati, doručkovati, meditirati ili raditi, uradite nešto za sebe, pre nego što dođe vreme da ispunite njihove potrebe.

Pozdravite dan
Izađite na terasu, proverite kakvo je vreme napolju (između ostalog, i da biste znači šta da obučete za posao), duboko udahnite vazduh, osetite atmosferu tog dana, pa mu krenite u susret.

Zdravahrana.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter