Izvor:
07.09.2018 u 13:21
0

ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Beli i crni luk pomažu mršavljenje!

Istraživanje koje su obavili kineski istraživači iz Nankinga, objavljeno u časopisu Nutrition and Metabolism, utvrdilo je da sastojci koje sadrže crni i beli luk imaju svojstva koja deluju protiv gojaznosti.

Pokazalo se da etarska ulja izdvojena iz crnog i belog luka mogu da ponište efekte visokomasne ishrane kod pacova na telesnu težinu, profile lipida u krvi i nagomilavanje masnog tkiva. S obzirom na slične metaboličke reakcije, verovatno je da se ovi rezultati mogu primeniti i na ljude.
Za eksperiment, istraživači su iseckali glavice svežeg crnog i belog luka potopljene u destilovanu vodu i tako izdvojili esencijalna ulja. Potom su 96 eksperimentalnih pacova podelili u osam grupa, uključujući grupu koje je dobijala esencijalno ulje belog luka, esencinalno ulje crnog luka, kontrolnu grupu, i grupu koja je dobijala samo vodu. Pacovi su hranjeni veoma masnom hranom, ili su već imali više masnoća u krvi.
Na kraju eksperimenta utvrđeno je da su se pacovi koji su dobijali esencijalna ulja belog i crnog luka znatno manje ugojili od ostalih grupa i da su imali manje potkožnog masnog tkiva.
Ovo nije prvo istraživanje koje je pokazalo takve efekte luka, pošto je jedno ranije istraživanje obavljeno na Korejskom institutu za orijentalnu medicinu uporedilo efekte vodenog rastvora etanola i garsinije (koja je trenutno popularna kao sredstvo koje pomaže mršavljenje) sa delovanjem ekstrakta velškog luka. I ovde se pokazalo se da je grupa koja je dobijala ekstrakt luka značajno smanjila telesnu težinu, mast, težinu jetre, kao i masne naslage na telu u odnosu na grupu eksperimentalnih životinja koja nije dobijala nikakve suplemente.
Ukratko rečeno, ako volite masnu hranu ili imate problema sa povećanom telesnom težinom, dobro bi bilo da uvrstite beli i crni luk u svakodnevnu ishranu.

Zdravahrana.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter