Izvor:
21.05.2019 u 20:42
0

OVO VAM JE ODLIČNA PREVENTIVA: Plivanje smanjuje rizik od BOLESTI! (FOTO)

Zdravlje jeste najveće bogatstvo, ali u njega ne morate uložiti bogatstvo! Verovali ili ne, ne morate da kupujete čudotvorne preparate niti da se bavite skupim sportovima da biste bili zdravi i dugovečni. Za ostvarenje tog cilja dovoljno da se pravilno hranite i da redovno – plivate. Kad kažemo redovno, to znači tri puta nedeljno po pola sata do sat, što je nedvosmisleno pokazalo istraživanje univerziteta u Vankuveru.

Čak 5.500 ispitanika, koji su zbog životnog stila i lošeg imuniteta bili pod rizikom da obole od određenih bolesti, učestvovalo je u ovom do sada najsveobuhvatnijem ispitivanju učinka plivanja na organizam ali i na psihu. Rezultati su nadmašili očekivanja.

Naime, sistematski pregledi izvršeni pre i posle tromesečnog eksperimenta, pokazali su da je 98 posto ispitanika regulisalo krvni pritisak, što je jedan od glavnih pokazatelja optimalnog zdravstvenog stanja. Nesanica je nestala kod svih ispitanika koji su prethodno prijavili taj problem, što je dovelo do znatno boljeg psihičkog stanja. Zaključak je da redovno plivanje značajno smanjuje rizik od depresije, ali i od kardiovaskularnih bolesti.

Poboljšanja su primećena i kada je u pitanju problem sa insulinskom rezistencijom, koja dovodi do dijabetesa tipa dva, dok su naročito olakšanje osetili ispitanici koji su imali problema sa kičmom i koštano – zglobnim sistemom. Nikakvo čudo jer, kao što je poznato, plivanje angažuje sve mišiće bez opterećenja i rizika od povreda.

A gde je dobro zdravlje, tu je i linija. Iako učesnici istraživanja nisu držali dijetu, čak 73 procenta je na kraju imalo manje kilograma, čime su smanjili rizik za dobijanje velikog broja oboljenja povezanih sa gojaznošću.

Plivanje je odlična preventiva, a kako je bolje sprečiti nego lečiti, zaplivajte bar tri puta nedeljno!

Izvor:nadlanu.com
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter