MISLI SU VEOMA VAŽNE: Olakšajte sebi trening ovim trikovima! (FOTO)


Ponekad nam se, objašnjavaju naučnici, ne da da vežbamo jer fizička aktivnost može biti prilično teška, naporna, a usled napora se i jako znojimo. U takvim uslovima skloni smo da preskočimo pokoji trening, po pravilu sebi na štetu. Ali, u novoj kanadskoj studiji istraživači su pokušali da dokažu da se mentalnim trikovima, poput pozitivnih misli, može prevazići neugodnost i podići tolerancija na neudobnost i bol.

U istraživanju su učestvovali profesionalni biciklisti. Prema zadatku istraživanja trebalo je da intenzivno vežbaju u vrlo toplom okruženju. Toplina podstiče znojenje i nelagodu i može da smanji efikasnost vežbe, bilo da se znojimo kad je napolju vruće, treniramo u zagrejanom prostoru ili smo pak previše obučeni.

Telo u takvim uslovima pumpa manje krvi do mozga i mišića, pa brže dolazi do zasićenja i telesnog umora. Polovina ispitanika u istraživanju trenirala je bez dodatnih uputstava, dok je druga polovina podvrgnuta treningu motivacionih veština.

Na njemu su naučili da "kanališu" negativne osećaje (poput negativnih misli "Vruće mi je" ili "Znojim se kao lud") i da ih zamene pozitivnim afirmacijama i frazama, poput "Ide mi baš dobro" i "Mogu ja to".

- "Pozitivna" grupa vozila je bicikl je 25 odsto brže i jače, pa je duže mogla da podnese veću količinu neudobnosti i bola. Temperatura tela bila im je viša nego kod druge grupe, što dokazuje da mozak ima mnogo više "snage" u određivanju koliko telo može da podnese, nego što mi zapravo mislimo - rekao je autor studije Stiven Čong, profesor sa Univerziteta Brok u Ontariju.
 

Izvor:nadlanu.com
Foto:Youtube/printscreen

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Utorak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:01  Parovi - Jutarnja kafica
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Provodadžija
22:00  Parovi - Parograf
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro