Izvor:
15.09.2019 u 14:46
0

ZA KVALITETNIJI ŽIVOT: Pravilno izaberite vežbe za svoje telo! (FOTO)

Zdrav način života, uz redovne fizičke aktivnosti, ključ je dugovečnosti. Bavljenje sportom može da nam produži život za nekoliko godina, pokazala su istraživanja. Međutim, trebalo bi da budemo obazrivi prilikom odabira vežbi, jer različito utiču na organizam. Neke su dobre za srce, neke štite od povreda, a pojedine su zaslužne za ravnotežu nivoa stresa. Navešćemo vam vežbe koje doprinose kvalitetnijem životu, s akcentom na to za šta su konkretno dobre:

Tenis i timski sportovi produžavaju životni vek

Jedna studija je pokazala da ljudi koji se bave timskim sportom duže žive od onih koji upražnjavaju individualni. Naime, druženje i socijalna interakcija poboljšavaju mentalno zdravlje i povećavaju privrženost vežbanju. Redovna aktivnost u grupnim sportovima u starosti unapređuje kognitivne veštine, kao što su dobro pamćenje i fokusiranost, a među njima se posebno ističu badmington i fudbal, kao i tenis.

Kalinetik efikasno smanjuje težinu

Još 1989. vojvotkinja od Jorka Sara Ferguson skrenula je pažnju na kalinetik, tako što je vidno smršala za manje od nedelju dana, radeći samo statičke vežbe. Kalinetik angažuje svaki, pa i najmanji mišić u telu, kroz male i kratke pokrete (ne veće od 1,5-2 cm) koji su često samo na nivou vibracije tela i nagone ćelije da sagorevaju masti. Može se trenirati čitavog života, do poznog doba, i garantuje fizičku spremnost u starosti.

Trčanje za niži holesterol i zdravije srce

Istraživanja su pokazala da trčanje značajno smanjuje nivo holesterola u organizmu, stimulišući proizvodnju lipoproteina visoke gustine, poznatih još i kao "dobar holesterol", koji održavaju balans ovog lipida u telu. Takođe, tokom trčanja srce postaje snažnije sa svakim otkucajem. To nas štiti od srčanih bolesti i, samim tim, produžava život.

Leteća joga za zdravu kičmu

Ova vrsta joge najbolje dokazuje izreku "U zdravom telu zdrav duh", jer pomaže istezanje mišića duž kičmenog stuba, ublažava bolove u leđima i vratu, uklanja napetost i podmlađuje telo. Praktikuje se dok se nalazite u visećoj elastičnoj marami, kroz obrnute položaje tela, koji su veoma zdravi za organizam. Takođe, zabavlja nas poprilično, jer nemamo često priliku da se osećamo kao Spajdermen.

Plivanje jača pluća

Osim što povećava kapacitet pluća, ovaj sport spada u odlične kardio treninge koji nam poboljšavaju zdravlje celokupnog kardiovaskularnog sistema, istovremeno ojačavajući mišiće. Bolji kapacitet pluća osigurava apsorbovanje veće količine kiseonika, što je neophodno za koncentraciju i pravilan rad mozga. Takođe, garantuje podnošenje većeg fizičkog napora i sporije umaranje.

Istezanje učvršćuje mišiće

Često zaboravljamo ali svakodnevno istezanje neophodno je za zdrave i jake mišiće koji su, što su fleksibilniji, spremniji za fizičke aktivnosti i pun opseg pokreta zglobova. Štiti telo i od mogućih povreda, jer su izduženi mišići tome manje skloni prilikom neočekivanih pokreta.

Izvor: nadlanu.com
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter