Izvor:
27.03.2017 u 06:39
0

PROČITAJTE KAKO BI VAM TRENING BIO USPEŠNIJI: Ovo nemojte jesti odmah posle vežbanja!

Mislite da su šargarepa, sočivo ili paradajz odličan izbor nakon bavljenja fizičkom aktivnošću? Grdno se varate!

Mnogo bolji izbor su banane, zato što obiluju ugljenim hidratima, vraćaju u normalu nivo šećera, oporavljaju mišiće i odličan su izvor kalijuma.

Saznajte kojih sedam namirnica treba izbegavati u širokom luku nakon vežbanja.

1. Jaja

Jaja spadaju u zdrave namirnice, ali ukoliko pojedete više od jednog žumanceta, unećete previše masnoće. Ukoliko vam prijaju i volite da ih jedete, samo napred, ali vodite računa da ne preterate sa brojem žumanaca. Odličan balans činila bi dva belanceta i jedno žumance.

2. Crveno meso

Da li znate da je organizmu potrebno i do 8 sati da svari ovu namirnicu? Ovo je razlog zbog kojeg ne treba da jedete crveno meso nakon vežbanja, pored činjenice da obiluje zasićenim mastima koje mogu da dovedu do začepljenja krvnih sudova.

3. Beli hleb

Nutricionisti navode, ako biste bili u mogućnosti da ga skroz eliminišete iz ishrane, to bi bilo najbolje. Ukoliko ne možete, barem izbegavajte da jedete beli hleb nakon vežbanja. Njegov visok sadržaj glutena i šećera čine da se vaš metabolizam uspori, a nivo šećera u krvi podigne. Mnogo bolji izbor je hleb napravljen od celih zrna žitarica, bez kvasca.

4. Povrće

Hrana bogata vlaknima bi svakako trebalo da bude deo vaše svakodnevne zdrave ishrane. Međutim, upravo zbog obilja vlakana, digestivnom sistemu treba dosta vremena da svari povrće. Ipak, sok od tamnozelenog, lisnatog povrća (spanaća, na primer) možete konzumirati posle vežbanja.

5. Puter od orašastih plodova

Ukoliko vodite sportski život izbegavajte ovu namirnicu kako ne biste nabacili neželjene kilograme koje se trudite da izgubite u svakodnevnoj sportskoj rutini u teretani, na atletskim stazama ili bazenu.

6. Brza hrana

Pica, hot dog, hamburger, pomfrit… Jela koja obiluju nezdravim mastima. Čak i ako dođete u iskušenje da pojedete nešto od toga nakon izlaska iz teretane- suzdržite se. Ove namirnice treba inače smanjiti ili potpuno izbaciti iz ishrane, mada, ako izuzetno uživate u njima nema razloga da povremeno ne popustite sebi – neće vas ubiti.

7. Voćni jogurti

Još jedna u moru namirnica koja sadrži velike količine šećera. Mnogo bolji izbor bio bi običan, nemasan jogurt. Dobar je za varenje, osvežava, drži krvni pritisak pod kontrolom, jača kosti i nema opasnosti od viška kilograma.

Vaše telo iskoristi mnogo energije tokom fizičke aktivnosti. Ukoliko telu ne pružite nove izvore energije u roku od sat, najviše dva sata vremena posle vežbanja, vaši mišići se neće oporaviti kako treba i sav vaš trud može biti uzaludan. Eksperti savetuju da jedete u roku od 40 minuta nakon vežbanja i da popijete dosta vode kako biste povratili izgubljenu tečnost. Vaš obrok nakon vežbanja treba da uključuje ugljene hidrate i proteine: bademe, nemasan sir, jabuku, žitarice, šunku, sveže ceđeni sok od pomorandže, banane, borovnice, ananas, pileće belo meso, ćuretinu, tunjevinu… Zapamtite: ishrana je podjednako važna, a možda i važnija od fizičke aktivnosti.

Izvor: zenskimagazin.rs
Foto: Dijeta i zdravlje

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter