Izvor:
18.05.2017 u 13:04
0

OBRATITE PAŽNJU: Ovo ne smete preskočiti tokom treninga, a nije ni istezanje ni zagrevanje!

Bilo da trčite rekreativno nekoliko puta nedeljno, ili ste istrajni u tome da svoju trkačku formu dovedete na nivo da budete spremni da istrčite maraton, postoje saveti koji se odnose na vašu trkačku praksu i kojih bi svakako trebalo da se pridržavate da biste osvarili što bolje rezultate. Naravno, svi već dobro znamo koliko je važno zagrevanje pre trčanja – kada pripremate svoje telo za fizički napor, kao i istezanje nakon treninga – da biste opustili svoje mišiće. Ipak, postoje još neke navike kojima biste mogli svoj trening trčanja da učinite još produktivnijim, a mi smo tu da vam ukažemo na njih.

Veoma je važno da, ukoliko trčite, obavezno u svoju rutinu treniranja uvrstite i vežbe snage! Ako pored trčanja, redovno praktikujete i vežbe snage koje će izdefinisati, a pre svega ojačati vaše mišiće, logično je da ćete biti znatno izdržljiviji i brži i kada trčite, a takođe ćete smanjiti rizik od povreda koje nastaju kada se preforsiraju mišići tj. kada mišići nisu dovoljno snažni da podnesu napor.

Fitnes stručnjaci naglašavaju da je najvažnije ojačati sledeće grupe mišića: gluteus maximus, gluteus medius, trbušni mišići i donji i gornji leđni mišići. Ovi mišići se najviše aktiviraju tokom trčanja, tako da je vrlo važno da praktikujete vežbe snage koje se upravo na njih odnose. Slobodno možete da uključite i vežbe sa opterećenjem.

Dakle, najbolje je da kombinujete trčanje sa ovom vrstom treninga, a evo i nekih predloga kako da to izvedete:

1. Tridesetominutni trening koji podrazumeva naizmenično smenjivanje kardio sekvenci i vežbi snage u intervalima od po 5 minuta, uz postepeno pojačavanje inteziteta.

2. Jednočasovni trening po istom principu – naizmenično trčanje i vežbe, uz pauzu od 5 minuta nakon 30 minuta treninga.

3. 100 ponavljanja burpees vežbi

Ova vežba je sjajna jer objedinjuje i kardio trening i vežbe snage, a radeći nju sigurno ćete uspeti da sagorite dosta kalorija.

Ako to još niste učinili, onda nakon ovoh saveta obavezno uključite vežbe snage i izdržljivosti u vaš trening trčanja, i uverićete se da će vaš trening vremenom postati znatno produktivniji.

Izvor: mogujatosama.rs
Foto: Banjaluka.net

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter