Izvor:
22.10.2017 u 21:33
0

ŠTA JE KLJUČ SPORTSKOG USPEHA?

Pravilna i redukovana ishrana u kombinaciji sa trenažnim procesom predstavlja idealnu formulu za postizanje vrhunskih sportskih rezultata. Ljudskom telu potreban je konstantan dotok energije za obavljanje kompleksnih funkcija koje ima, a pri fizičkim naporima potrebe za energijom su različite.

Optimalni energetski unos za profesionalne sportiste varira s obzirom na energetsku potrošnju, metabolizam, zdravstveno stanje. Enegriju dobijamo iz makronutritijenata, a to su: ugljeni hidrati, proteini i masti.

Ugljeni hidrati ili šećeri predstavljaju glavni izvor energije, koriste se za kraću fizičku aktivnost i pomažu pri metabolizmu proteina i masti. Studija iz osamdesetih je pokazala da su sportisti koji nisu svakodnevno konzumirali dijetu bogatu ugljenim hidratima patili od hroničnog umora te da su im sportski rezultati bili loši. Zavisno od vrste treninga, sportisti trebaju uzimati najmanje 50%, a optimalno bi bilo između 60 i 70% ugljenih hidrata dnevno. Namirnice bogate ugljenim hidratima su: žitarice (pšenica, kukuruz, ječam), pirinač, krompir, mahunarke (pasulj, grašak), smokve, urme i sl.

Proteini ili belančevine se koriste kao energetski izvor samo kada je to neophodno ( npr. kada je smanjen unos ugljenih hidrata ili prilikom gladovanja). U treningu, proteini se najčešće koriste kada je naglasak na snazi. Nutricionistička ispitivanja su utvrdila da bazalne proteinske potrebe iznose između 30 i 60 g dnevno, a nešto više za one koji imaju veći energetski promet, kao što su biciklisti, skijaši i sl. Dobar izvor belančevina su: meso, riba, jaja, mlijeko i mlečni proizvodi, soja, badem, lešnik.

Masti (lipidi) su primarno gorivo pri laganom i umerenom vežbanju, ali i vrlo važno metaboličko gorivo za mišiće tokom dužeg vežbanja, te podstiču i brojne funkcije u organizmu u mirovanju i treningu učešće ugljenih hidrata i masti je 50%:50%, a sa produženjem trajanja treninga, učešće masti se povećava. Sportovi izdržljivosti zahtevaju mnogo ugljenih hidrata, ali pohranjene masti im pomažu doći do cilja. Masti su vrlo bitne kod sportova kao što su plivanje, gimnastika, umetničko klizanje, džudo, rvanje, boks, košarka, fudbal. Preporuka za unos masti je 20 – 30 % od ukupnog energetskog unosa. Treba voditi računa o skrivenim mastima koje se nalaze u namirnicama kao što su sir, punomasno mleko, sladoled, čips, avokado, orašasti plodovi te paziti na unos margarina, maslaca, majoneza i ulja.

Da bi se sportista kroz trenažni proces pripemio za takmičenje, mora voditi računa o ishrani i balansiranom unosu energetskih nutritijenata, čije vrednosti se mogu predstaviti proporcionalno u odnosu 4:1:1 (ugljeni hidrati – masti – belančevine ).

Izvor: Kolektiv.me
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter